Tovább romlott a levegő minősége az ország egyes részein

  • narancs.hu
  • 2023. február 10.

Belpol

A kedvezőtlen hatást a szálló por magas koncentrációja okozza. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés indexe alapján tovább romlott a levegőminőség az ország bizonyos részein. Veszélyes volt a légszennyezettség mértéke Békéscsabán, Putnokon és Sajószentpéteren csütörtökön. Egészségtelen minősítést kapott a levegőminőség Debrecenben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán és Várpalotán, további tizennégy településen pedig kifogásolt volt a levegő minősége. A kedvezőtlen minősítést a szálló por magas koncentrációja okozza. 

A meteorológiai előrejelzés alapján az ország északi felében időnként megélénkülhet a nyugatias szél, amely helyenként kedvezőbb levegőminőséget eredményezhet, jelentősebb javulás azonban csak a hétvégén várható. Veszélyes minősítés esetén már az egészséges emberek is légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. A kockázati csoportba tartozóknál – krónikus betegeknél, várandósoknál, időseknél – a légzőszervi tünetek súlyosbodhatnak, illetve gyakoribbá válhatnak a légszennyezettség emelkedésével.

A kisméretű aeroszol részecskék a szív- és érrendszerre is károsan hatnak akár már rövid távon is, amennyiben koncentrációjuk az egészségtelen vagy a veszélyes kategóriához tartozó értéket eléri, illetve meghaladja. Ezért is kiemelten fontos, hogy a veszélyes és egészségtelen minősítést kapott településeken és azok térségében élők fokozottan figyeljenek az egészségügyi tanácsok betartására, azaz csökkentsék a szabadban töltött időt és hosszabb kültéri tartózkodás esetén viseljenek maszkot. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk