Továbbra is minden harmadik nagyvárosi polgármesterjelölt használ gyerekeket a kampány során

  • narancs.hu
  • 2024. május 13.

Belpol

A gyermekjog is része a gyermekvédelemnek.

Gyerekkel fotózkodni kampányidőszakban nem szabályos, nem etikus, nem cuki és végképp nem menő. Közös felelősségünk, hogy ez mennyire marad része a normának"

– írta korábban a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a gyerekek kampány során vagy más politikai céllal történő szerepeltetéséről. A választási törvény értelmében kampányidőszakban a választási bizottságok elvileg fel is léphetnek a gyerekek politikai célú felhasználásával szemben. Így például maga Orbán Viktor is kapott egy 345 ezer forintos bírságot még a 2018-as választások előtt.

Népszava most azt nézte meg, hogy a nagyvárosok polgármesterjelöltjei használnak-e gyerekeket a közösségi oldalaikon a kampányhoz. Ehhez a múlt héten, vagyis még a jelöltlisták véglegessé válása előtt 127 politikus közösségi oldalait vizsgálták meg. A lap megjegyzi, csak azokat a képeket vették számba, ahol egyértelműen politikai program közben fotóztak gyerekeket az elmúlt két hónapban. Viszont nem számították bele a politikusok saját gyerekeivel készített képeiket.

Azt találták, hogy a polgármesterjelöltek 31 százaléka (40 jelölt) használt fel gyerekeket az elmúlt hetek kampányában. Az arány a fideszes jelöltek esetén nagyobb: ott az 54 fideszes jelöltből 22-en követtek el politikai pedofíliát, míg az ellenzéknél (ahová az MKKP jelöltjeit odasorolták, az Mi Hazánk indulóit nem, mert sokaknak nincs közösségi oldala) a 73 jelöltből 17-nél volt egyértelműen jelen a politikai pedofília.

A lap által vizsgált főpolgármester-jelöltek közül egyedül Vitézy Dávid nem fotózkodott sehogyan sem gyerekekkel, a pártok közül pedig az MKKP-nál nem találtak egyetlen gyerekekről sem készült fotót.

Egyébként a leggyakrabban rendezvényen fotózkodnak a politikusok gyerekekkel. Példaként Király Nóra XI. kerületi kormánypárti jelöltet említik, aki egy gazdagréti futóversenyen fotózkodott a gyerekekkel, és azt írta hozzá: "Ha én leszek Újbuda polgármestere, garantálom, hogy még több ilyen közösségépítő program lesz." Mustó Géza X. kerületi ellenzéki jelölt egy húsvéti kézműves foglalkozásról osztott meg fotókat, míg Pintér Tamás, egyesületi színekben induló jobbikos dunaújvárosi polgármesterjelölt egy kerékpárút átadásán vágatott el egy gyerekkel egy szalagot. A politikai pedofília iskolapéldáját követte el Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere – írja a lap –, amikor a Baba-Mama napok tombolahúzását levezényelte. De pozitív példát is hoztak: Borbély Ádám, Zugló kormánypárti polgármesterjelöltje például kitakarta a gyerekek arcát, amikor egy játszótér átadásáról készült fotókat tett közzé az oldalán.

De a Népszava megjegyzi, problémásak azok a fotók is, amik a kínai elnök felesége, Peng Li-jüan és Lévai Anikó magyar–kínai két tannyelvű iskolában tett látogatásakor készültek, ezek jelentős részén ugyanis szintén gyerekek is láthatóak. A képeken pedig politikai szlogen is olvasható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.