Még mindig spamel a kormány, most épp háborús propagandát küldtek a vakcinainfós e-mail címekre

  • narancs.hu
  • 2024. május 13.

Belpol

Aki csak koronavírus elleni oltásra regisztrát anno, az is megkapja a kormányzati álláspontot Rogán Antaltól.

Továbbra is érkeznek a kormány propagandaüzenetei a vakcinainfós emailcímekre

– írja a hvg.hu. És ezt valóban mindenki tapasztalhatja is, aki egykor koronavírus oltásra regisztrált, a megadott emailcímekre ugyanis a Rogán Antal által irányított Kormányzati Tájékoztatási Központ időnként olyan leveleket is kiküld, aminek már nyilván semmi köze nincs a járványügyi helyzethez.

A legútóbbi, május 12-én küldött levél témája most például az orosz–ukrán háború, ebben azzal próbálnak meg hülyíteni, hogy a NATO egy ukrajnai misszió felállítását tervezi, ami magában foglalná a katonai kiképzést és a fegyverszállítások koordinációját is. A propagandaszöveg szerint a NATO "öt év alatt 100 milliárd dollárt is belepumpálna a háborúba, tehát annak legalább ötéves elhúzódásával számolnak", ami akár világháborúhoz is vezethet. A levélből az is kiderül, hogy "Magyarországon óriási a nyomás, hogy támogassa a háborút kiterjesztő terveket", de a magyar kormány álláspontja egyértelmű: ki kell maradni a háborúból.

A propagandaüzenet három kijelentő mondattal ér véget:

  • A háborúnak nincs megoldása a csatatéren.
  • Vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz.
  • Életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet.

Már a Vakcinainfó nevű oldal 2020 decemberi indulásakor is felmerültek adatkezelési aggályok amiatt, hogy a regisztráció során opcionálisan adható adatkezelési felhatalmazás túl tág kereteket ad a kormánynak az emailcímek felhasználására. Ez lényegében azóta többször be is igazolódott.

Akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ határozottan azt kommunikálta, hogy csak az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használja majd a felhatalmazást. Hát, nem így lett. Hisz' rendszeresen küldenek leveleket például a nemzeti konzultációról, a háborúról vagy a választásról.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.