Tüntettek a józsefvárosi kisajátítási terv ellen

  • narancs.hu
  • 2024. április 17.

Belpol

Pikó szerint egy lakónak olyat ígért a kormány embere, amit biztosan nem fog teljesíteni.

Tüntettek szerdán a budapesti Ludovika téren a kormány józsefvárosi kisajátítási terve ellen. Tíz önkormányzati társasházat szerezne meg és bontatna le a törvény erejével az állam a Diószegi utcában, hogy a helyükön megépüljenek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképzőjének épületei. Erről a kerület önkormányzata a sajtóból értesült.

A demonstráción Pikó András józsefvárosi polgármester a 24.hu tudósítása szerint arról beszélt, hogy a sokféle embernek otthont adó Józsefváros a saját erejéből is képes fejlődni, de a kormány többször is megpróbálta nehezíteni az itteni önkormányzat működését. A mostani terv végrehajtása azzal járna, hogy a tíz önkormányzati épületben lakó 210 család elveszítené az eddigi otthonát. Pikó arra is kitért, hogy a kormány egyik megbízottja, aki egy érintett családnál járt, szerinte olyan ígéreteket tett, amelyeket biztosan nem tud majd teljesíteni a kormány – például azt, hogy az ingatlan teljes piaci értékét ki fogja fizetni. A polgármester továbbra is meg van győződve arról, a kormány meg akarja torpedózni a kisajátítással a józsefvárosi önkormányzat már futó fejlesztési programját. 

 
Fotó: Csabai Máté/Magyar Narancs
 

 
 
Pikó András beszél
Fotó: Csabai Máté/Magyar Narancs
 

 
Karácsony Gergely felszólalása
Fotó: Csabai Máté/Magyar Narancs  

Karácsony Gergely főpolgármester a tüntetésen szolidaritásáról biztosította az érintett lakókat és az önkormányzatot, és megígérte, a főváros igyekszik megakadályozni a kisajátítást. 

Nemesdy Krisztina, a Józsefvárosi Bérlői Érdekvédelmi Közösség tagja felolvasta egy bérlő levelét, aki fél az esetleges retorzióktól és ezért nem mert eljönni a tüntetésre. Majd felszólította a kormányt, hogy minden érintettnek méltó körülményeket biztosítson, ha tényleg nem marad más választás, és ki kell költözniük. Jámbor András, Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője azt mondta, ő tényleg olyan módosító javaslatot nyújtott be kedden a törvényjavaslathoz, hogy a lakók a piaci árat kapják meg a lakásaikért – ezt azonban a kormánypárti képviselők azonnal leszavazták. Ha a törvényt ezek után megalkotja az Országgyűlés, ki kell harcolni valahogy, hogy az érintett embereket tisztességesen kártalanítsák. Jámbor szerint nem érdemes külön-külön alkudozni az állammal, együtt kell tárgyalni. 

 

(A címlapkép forrása Pikó András polgármester Facebook-oldala)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk