Úgy tűnik, 5800 helyett csak 2500 milliárd forintot kérünk az EU-tól

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. április 25.

Belpol

Valami történhetett Orbán és Von der Leyen pénteki találkozóján.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap reggeli rádióinterjújában számolt be Orbán Viktor és Ursula von der Leyen pénteki találkozójáról.

A tárgyalás egyik fontos kérdése Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve volt. Erről Gulyás az MTI összefoglalója szerint azt mondta: "Magyarország az elsők között nyújtja be tervét, amely az országnak járó több mint 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik majd, a 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretre nem terjed ki."

A kormány eddig azt kommunikálta, hogy  a hitelkeretet is szeretné lehívni, és a helyreállítási terv nyilvános tervezete is 5800 milliárd forintról szól, ehhez képest újdonság, hogy Gulyás szerint a beadni tervezett dokumentum nem terjed ki a 3300 milliárd forintnyi kedvezményes hitelre.

Ezt az összeget persze később, a helyreállítási alapról szóló rendelet értelmében 2023 augusztusáig még igényelheti a kormány, ebben az esetben egy módosított tervet kell beadni. A hitelkérelem csúszása ugyanakkor azt jelenti, hogy idén kevesebb pénz érkezhet az országba a helyreállítási alapból, hiszen előlegként a teljes igényelt összeg legfeljebb 13 százalékát fizeti ki az Európai Bizottság, 5800 millird forintnál ez 750 milliárd lenne, 2500 milliárd esetén 325 milliárd.

Gulyás Gergely egyébként beszámolt arról is, hogy a jogállamiság kérdése csak említés szintjén került szóba Orbán és Von der Leyen megbeszélésén. 

"Magyarország modellértékű demokrácia" - jelentette ki Gulyás Gergely, majd aláhúzta, "mi a jogállamiság kérdését is fontosnak tartjuk, csak azt nem szeretjük, ha politikai vádakat fogalmaznak meg jogállami köntösben" a migrációt következetesen elutasító, a hagyományos európai értékek mellett kiálló országokkal szemben.

Figyelmébe ajánljuk