Úgy tűnik, 5800 helyett csak 2500 milliárd forintot kérünk az EU-tól

  • MTI/narancs.hu
  • 2021.04.25 09:27

Belpol

Valami történhetett Orbán és Von der Leyen pénteki találkozóján.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap reggeli rádióinterjújában számolt be Orbán Viktor és Ursula von der Leyen pénteki találkozójáról.

A tárgyalás egyik fontos kérdése Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve volt. Erről Gulyás az MTI összefoglalója szerint azt mondta: "Magyarország az elsők között nyújtja be tervét, amely az országnak járó több mint 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik majd, a 3300 milliárd forintot meghaladó hitelkeretre nem terjed ki."

A kormány eddig azt kommunikálta, hogy  a hitelkeretet is szeretné lehívni, és a helyreállítási terv nyilvános tervezete is 5800 milliárd forintról szól, ehhez képest újdonság, hogy Gulyás szerint a beadni tervezett dokumentum nem terjed ki a 3300 milliárd forintnyi kedvezményes hitelre.

Ezt az összeget persze később, a helyreállítási alapról szóló rendelet értelmében 2023 augusztusáig még igényelheti a kormány, ebben az esetben egy módosított tervet kell beadni. A hitelkérelem csúszása ugyanakkor azt jelenti, hogy idén kevesebb pénz érkezhet az országba a helyreállítási alapból, hiszen előlegként a teljes igényelt összeg legfeljebb 13 százalékát fizeti ki az Európai Bizottság, 5800 millird forintnál ez 750 milliárd lenne, 2500 milliárd esetén 325 milliárd.

Gulyás Gergely egyébként beszámolt arról is, hogy a jogállamiság kérdése csak említés szintjén került szóba Orbán és Von der Leyen megbeszélésén. 

"Magyarország modellértékű demokrácia" - jelentette ki Gulyás Gergely, majd aláhúzta, "mi a jogállamiság kérdését is fontosnak tartjuk, csak azt nem szeretjük, ha politikai vádakat fogalmaznak meg jogállami köntösben" a migrációt következetesen elutasító, a hagyományos európai értékek mellett kiálló országokkal szemben.

Neked ajánljuk