Még több testkamerával védi jegyellenőreit a MÁV

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 25.

Belpol

A szombat esti támadás után további ezer készüléket vesz a vasúttársaság.

A jegyvizsgálót és a segítségére siető mozdonyvezetőt is megtámadta két férfi szombat este Nyíregyházán, a sóstóhegyi vasútállomáson, a Záhonyból Nyíregyházára tartó személyvonaton. A két ember nem volt hajlandó jegyet váltani, a jegyvizsgáló felszólítására sem. A vita közben a masiniszta is próbált segíteni a kollégájának, ekkor bántalmazták őket. A tetteseket a rendőrök előállították – tájékoztatott az MTI.

A MÁV-Start közleménye szerint 2018-ban 123 esetben támadták meg az állami vasúttársaság jegyvizsgálóit, 2019-ben 70, 2020-ban pedig 65 ilyen inzultusról készült jegyzőkönyv.  Idén eddig 12 támadásról számoltak be, ebből 5 áprilisban történt.

Az elkövetők több mint kétharmada menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel próbált utazni, vagy ittas volt.

Idén egy alkalommal már nyolc napon túl gyógyuló sérülést is okozott jegyvizsgálóra támadó utas. Tavaly augusztus 14-én a lajosmizsei vonalon egy bliccelő késsel szúrta meg a jegyvizsgálót.

A MÁV-Start úgy tapasztalja, hogy amióta elkezdték testkamerákkal felszerelni a jegyvizsgálókat, valamelyest csökkent a támadások száma. 2019-ben 169 ilyen készüléket állítottak üzembe. Idén mintegy ezer testkamerát vesz a vasúttársaság, így ezután minden szolgálatban lévő jegyvizsgáló rögzítheti, mi történik vele munka közben.

Figyelmébe ajánljuk