Kedden szavaz a parlament az egyetemek kiszervezéséről

 • narancs.hu
 • 2021. április 25.

Belpol

Más állami vagyonelemeket is alapítványoknak ad át a kormány.

Az Országgyűlés jövő heti napirendi javaslata szerint kedden több fontos kormányzati előterjesztésről dönthet a parlament.

Ekkor szavaznak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényről és a felsőoktatási törvény módosításáról. Ehhez kapcsolódóan állami egyetemből alapítványi fenntartású magánegyetemmé válhat számos felsőoktatási intézmény:

 • a Szegedi Tudományegyetem
 • a Magyar Táncművészeti Egyetem
 • a Dunaújvárosi Egyetem
 • a Tokaj-Hegyalja Egyetem (korábbi Sárospataki Főiskola)
 • a Budapesti Gazdasági Egyetem
 • a Pécsi Tudományegyetem
 • a Testnevelési Egyetem
 • a Semmelweis Egyetem
 • az Óbudai Egyetem
 • a Nyíregyházi Egyetem
 • a Debreceni Egyetem

A felsőoktatási intézmények ingatlanvagyona ezzel kikerül az állam tulajdonából, miközben a kormány az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumát maga nevezheti ki. Az egri Eszterházy Károly Egyetemet nem alapítványba szervezik ki, hanem a katolikus egyház egyházmegyéjének adják.

Az egyetemi alapítványok mellett további öt vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról dönthet a parlament. Ezek a Hauszmann Alapítvány, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány, a Magyar Kultúráért Alapítvány, a Makovecz Campus Alapítvány és a MOL - Új Európa Alapítvány. 

A Magyar Kultúráért Alapítványba szervezik ki a Demeter Szilárd által létrehozott Petőfi Irodalmi Ügynökséget, amely egyúttal komoly ingatlanvagyont is kap. 

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.

„Tőlünk lopta”

Az 1979 óta létező, jó ideje duóban működő amerikai formáció, a Christian Death Európában mindig népszerűbb volt, mint hazájában. A hozzánk negyedszer látogató együttes énekes-gitáros-dalszerzőjével a tavasszal megjelent új albumról, az Evil Becomes Rule-ról beszélgettünk, de egy válasz erejéig a csapat másik tagja, Maitri Nicolai (ének, basszusgitár) is bekapcsolódott az interjúba.