Újabb iskolák több mint száz pedagógusa csatlakozott a polgári engedetlenségi akcióhoz

  • narancs.hu
  • 2022. február 21.

Belpol

Nyolc iskolában tagadták meg a munkát hétfő reggel. Folytatódott a múlt heti akció.

Hétfőn több iskola tanára is csatlakozott a pedagógusok múlt héten kezdődött polgári engedetlenségi akciójához. Mint ismert, így tiltakoznak a kormány sztrájkot ellehetetlenítő rendelete ellen. A rendelet előírja, hogy a tanároknak a sztrájk alatt is meg kell tartaniuk az óráik jelentős részét, és minden osztályban külön gyermekfelügyeletet kell biztosítani. A pedagógusok úgy értékelik, hogy ezzel elvették tőlük a valódi, látható sztrájk lehetőségét.

A 444.hu információink szerint a hétfői akcióban az alábbi intézmények vettek részt; ezekben a tanárok egy része nem tartott órákat, vagyis a megmozdulás nem a teljes pedagógusi kör részévételével zajlott.

  • BGSzC II. Rákóczi Ferenc Technikumban (Budapest) 16 tanár tagadta meg a munkát.
  • Corvin Mátyás Gimnáziumban (Budapest) 16 tanár vett részt a polgári engedetlenségi akcióban.
  • Fekete István Általános Iskolában (Budapest) 4 tanár nem tanított ma.
  • Kempelen Farkas Gimnáziumban (Budapest) 35 tanár élt a polgári engedetlenség eszközével.
  • Leövey Klára Gimnáziumban (Budapest) 34 tanár megtagadta a tanítást.
  • Radnóti Miklós Gimnáziumban (Dunakeszi) 31 tanár akciózott.
  • Zöldsziget Körzeti Általános Iskolában (Szigetmonostor) 9 tanár nem tartotta meg az óráit.
  • Zrínyi Ilona Általános Iskolában (Szombathely) 22 tanár polgári engedetlenséggel tiltakozott a sztrájkjogért.

"Egy közös jövőért küldünk, azért, hogy a kellő színvonalon tudjunk tanítani. Jelen pillanatban túlterheltek a tanárok, a gyerekek 7-8 órában tanulnak. Túlterheltek a gyerekek és a pedagógusok egyaránt, a bérezésünk azonban a nullával egyenlő" – nyilatkozta Sulyok Tamás, a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanára az ugytudjuk.hu-nak. 

A Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumtanárai azt hangsúlyozzák, akciójuk nem irányul kollégáik vagy az iskola vezetősége ellen, sem az iskolát felügyelő és irányító tankerület ellen. „És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk."

A BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikumban pedagógusai azt hangsúlyozták, 

Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában mind a diákok, mind gyerekekért dolgozó tanárok és egyéb dolgozók számára a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot.

Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy minden erőnkkel a diákokért dolgozhassunk."

A Fekete István Általános Iskolában 4 tanára ma munkaidejük felében, 8 és 12 óra között nem tanított polgári engedetlenségből kifolyólag. "Úgy véltük ezzel is nyomást kell gyakorolnunk, hogy a sztrájktárgyalások tovább folytathatódjanak. Meg kell erősítenünk a sztrájkköveteléseket. Ki kell állnunk a polgári engedetlenségben résztvevő kollégáinkért."

(444.hu, lead-kép: BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikum tiltakozói)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.