Újabb nemzeti konzultációt indít a kormány, ezúttal zöld ügyekről

  • narancs.hu
  • 2021. október 2.

Belpol

Hulladék újrahasznosításról, napelemek telepítéséről, e-mobilitásról, faültetésről, környezettudatos nevelésről lehet ikszelgetni.

Magyarország kormánya online párbeszédet indít zöld ügyekben – jelentette be Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott szombaton a Facebook-oldalán. Emlékeztetett arra, hogy eddig 13 alkalommal kérték ki az állampolgárok véleményét és vették figyelembe javaslataikat a döntéseknél, intézkedéseknél. A miniszterelnöki megbízott mindenkit arra biztat, hogy mondja el a véleményét és töltse ki a konzultációt, amely a zold.kormany.hu weboldalon érhető el.

Nagy István agrárminiszter a videóban azt hangsúlyozta, hogy teremtett világunkért felelősséggel tartozunk. Ezért is hirdették meg az Országfásítási Programot, amelyhez egyre többen csatlakoznak. Az élhetőbb környezet megteremtéséért a fával borított területek nagyságát a jelenlegi 24-ről 27 százalékra növelik.

Magyarország kormánya elkötelezett a természeti kincseink megőrzése mellett – emelte ki. Hozzátette, nemzeti parkjaink a fejlesztéseknek köszönhetően egy évtized alatt 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát. Az agrárminiszter szintén arra kért mindenkit, hogy vegyenek részt az elindított társadalmi párbeszédben.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a kormány a szavak helyett a konkrét cselekvést választotta a klímavédelem kérdéskörében.

A felmérésben egyebek között a hulladékok újrahasznosításáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedés állami támogatásáról, a faültetési program folytatásáról, a gyermekek környezettudatos neveléséről, a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatják el véleményüket a konzultációt kitöltők

– beszélt a részletekről az államtitkár.

Király Nóra, a Zöld Követ egyesület elnöke kiemelte, az emberek véleményének megismerése érdekében fontosnak tartja a párbeszédet. A megosztott javaslatokat a be tudják építeni munkájukba, ezzel segítve, hogy gyermekeink egy tisztább, zöldebb, élhetőbb bolygón éljenek –fogalmazott az egyesület elnöke.

A 12 kérdésből álló kérdőívet november végéig lehet kitölteni.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.