Ujhelyi sajnálja Gulyást, hogy hazudnia kell

  • narancs.hu
  • 2023. április 23.

Belpol

Nyilvánvaló jelei vannak a kölcsönös megbecsülésnek és szimpátiának.

A területalapú támogatások rendben megérkeznek és el is jutnak a gazdálkodókhoz, ám a tavaly novemberben jóváhagyott stratégiai terv alapján elindítható pályázatokat továbbra sem írták ki, a még nyílt agrárpályázatok az előző költségvetési ciklusra vonatkoznak, és van olyan gazda, akinek egy tavaly júniusban beadott pályázatát még nem bírálta el az állam – közölte vasárnap Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. 

Az ellenzéki politikus múlt héten arra hívta fel a figyelmet, gazdák keresték meg azzal, hogy bár elvileg rendelkezésére áll az államnak az agrárfejlesztésre szánt pénz, a kormány mégis „sunnyog a pályázati kiírásokkal”, meglehet, azért, mert a költségvetési hiány mértéke miatt egyelőre nem szeretne „súlyos önrész-kifizetésekbe bocsátkozni”.

Ujhelyi emlékeztet, egy kecskeméti konferencián elhangzott a kormány képviselőjének szájából, hogy idén már nem biztos, hogy lesznek új fejlesztési pályázatok.

Az uniós képviselő kritikájára a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter olyat mondott, hogy

bár Ujhelyi szavahihetőségére „márványpalotát építene”,

abban kételkedik, hogy lennének olyan magyar gazdák, akik Ujhelyitől kérnek segítséget az agrárpályázatok elmaradása miatt. Gulyás arról beszélt, az agrárforrások akadálytalanul érkeznek Magyarországra, mert azokat nem érinti a jogállamisági vita. Az agrárfejlesztésre szánt források megvannak a költségvetésben, évről évre ki is fizetik, és az állami költségvetési hozzájárulás 600-700 milliárd forint.

Ujhelyi erre azt mondta, senki sem vonta kétségbe, hogy a kormány vállalást tett az állami önrész kifizetésére, a probléma az, hogy mindez csak papíron létezik. 

„Meg kell állapítanom, hogy Gulyás miniszter úr stand-up komikusnak még mindig egészen kiváló,

sajnálom is, hogy azokat a blőd hazugságokat neki kell rendszeresen elmondania,

amit a NER propaganda-gyárában összetákolnak. Sokkal többre hivatott ennél. Gulyás miniszter úr azonban hiába próbált vicceskedni, kanyargós szavaival ugyanis egyetlen korábbi állításomat sem cáfolta meg – hiszen nem is tudja –, ami tulajdonképpen felér egy beismeréssel is” – írta Ujhelyi. Emlékeztet, a Fidesz tizenhárom éve kormányoz, nem lenne luxus számára az őszinteség, mert lehet sok mindent mondani, de a gazdák látják, mi a valóság ez ügyben, amikor kinyitják az uniós pályázatokat közlő állami portált. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk