"Sok néppárti politikus Orbán ellen szurkol"

Belpol

Az EP-választás jelentőségéről kérdeztük az MSZP képviselőjét, Ujhelyi Istvánt.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban hosszú interjút olvashatnak Ujhelyi Istvánnal, az MSZP európai parlamenti képviselőjével. Ujhelyi elmondja, milyen ellenzéki eredménnyel és hány MSZP-Párbeszéd mandátummal lenne elégedett a májusi EP-választás után, hogyan lehet Frans Timmermansból, a szocialisták jelöltjéből az Európai Bizottság következő elnöke, de beszél arról is, vannak-e még árulók az ellenzékben.

Egy rövid részlet az interjúból:

Magyar Narancs: Az EU jövőjét befolyásolja, hogy Magyarországon mi lesz az EP-választás eredménye?

Ujhelyi István: Orbán felnagyította a tétet, Európa legsikeresebb pártjának a vezetője szeretne lenni, és blokkolni, zsarolni akarja az uniót. Tényleg nagy a tét. Ha Orbánnak sikerül tovább hergelnie a magyar lakosságot az EU ellen, valós közelségbe kerülhet akár a Huxit, akár az unión belüli populista erők blokkoló kisebbségbe tömörülése.

MN: Ez mit jelent, egyharmados mandátumarányt?

UI: Több mint egyharmad kellene, Orbán Viktor ebben az ügy­ben vereséget fog szenvedni. Ráadásul amikor két nacionalista erő egyszerre jelentkezik a politikai homokozóban, akkor kirugdoshatnak onnan néhány békés játszótársat, de a végén egymással találják szemben magukat. Salvini hiába Orbán hőse, ha egyébként teljesen mást mond Európa jövőjéről vagy a migrációról. Olyan még nem volt, hogy a nacionalisták hosszabb távon együtt tudjanak működni. Zsarolni, háborúskodni, konfliktusokat gerjeszteni azt tudnak, és ennyiben veszélyesek.

Ujhelyi István

Ujhelyi István

Fotó: Sióréti Gábor

 

MN: Az Európai Néppártot saját képére formálhatja Orbán, vagy előbb-utóbb kidobják?

UI: Lehetetlennek tűnő szituáció, de konkrétan tudom: számos néppárti politikus azért szurkol, hogy Orbán vereséget szenvedjen Magyarországon az EP-választáson. Néppárti kollégákkal beszélgetve azt érzékelem, hogy az erősödő, izmosodó, fegyverkező Orbánt mindenképp meg akarják úszni. Szerintem legbelül Orbán is azzal számol, hogy a választás után kilép majd a néppárti béklyóból, és egy EU-ellenes csoportosulás élére áll a fideszes képviselőkkel, átvéve a zsaroló populisták vezetőjének a szerepét. Ha jelenlegi mandátumszámából veszít a Fidesz, akkor ez a forgatókönyv is kútba esik. Már csak ezért is létkérdés, hogy kisebbségbe szorítsuk őket májusban.

Teczár Szilárd teljes interjúját a Magyar Narancs 2019. január 17-i lapszámában olvashatja. A lapra itt lehet előfizetni.

Magyar Narancs - Archívum részletes

A január 17-i lapszám tartalomjegyzéke.

Figyelmébe ajánljuk