Ülősztrájk, tüntetések, munkabeszüntetés: így folytatódtak ma a tiltakozások az oktatásban

  • narancs.hu
  • 2022. december 1.

Belpol

A mai napon eddig 53 iskolából közel félezer tanára csatlakozott a tiltakozáshoz.

Csütörtök reggel ülősztrájkba kezdtek a budapesti Eötvös Gimnázium diákjai, miután szerdán kiderült Budapesten három gimnázium nyolc tanárát rúgták ki amiatt, hogy részt vettek az oktatás helyzetét kritizáló tiltakozásokban.

A kirúgások az Eötvös József Gimnáziumot is érintették, az intézményből egy matematika–biológia szakos tanárnak kellett távozni. A Telex beszámolója a gimnázium több száz diákja csütörtök reggel már nyolc előtt felsorakozott az épület előtt, és tapssal köszöntötték minden egyes érkező tanárukat. A Telexnek nyilatkozó diákok elmondták, az akciót maguk szervezték, ezután pedig ülősztrájkba is kezdtek.

De nem csupán ebben az intézményben reagáltak az eseményekre. A Telex gyűjtése szerint

  • ülősztrájkot tartottak a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban és a a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban.
  • A budapesti Fazekas Gimnázium előtt reggel tartottak tüntetést az ott tanulók. 
  • Az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumnál élőlánccal tiltakoztak a tanárok, diákok és szülők.

A Budapesti Kempelen Farkas Gimnázium lapunknak küldött szolidaritási nyilatkozatában kiemelte: kiállnak kirúgott kollégáik mellett, szerintünk ugyanis aránytalan retorzió érte őket. "Van akinek ez odafönt "politika", de nekünk az életünk, a gyerekeink jövője, amiről itt szó van" - hangsúlyozták a dokumetnumban, amelyet 29-en írtak alá az intézményből.

 
Tiltakozás a Kempelen Farkas Gimnáziumban

 Több intézmény rendkívüli szünentet rendelt el, például a Karinthy Frigyes Gimnázium, amelyből hat tanárt bocsátottak el, és két napos  szünte lesz a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban is. „Tisztelt Szülők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a tantestületünk 90%-a mai és a holnapi napon a munka felvételét, mert elfogadhatatlannak tartja Törökné Pethő Erzsébet kollégánk munkaviszonyának megszüntetését” - írták az utóbbi intézményben a szülőknek.

Tanárok a Tanárokért szolidaritási és védelmi szövetséghez beérkezett adatok alapján 53 iskolából összesen 497 tanár kezd a mai naptól határozatlan idejű munkabeszüntetésbe.

 
Ülősztrájk az Újpesti Bródy Imre Gimnáziumban 
Forrás: Olvasói fotó
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk