Mondjon le Maruzsa, Pintér és Orbán – a tanárkirúgások miatt tüntettek a BM előtt

  • narancs.hu
  • 2022. november 30.

Belpol

Szombaton a KLIK-nél tüntetnek, december 8-án országos ülősztrájk lesz, december 9-én az MTVA-nál demonstrálnak.

Tüntettek Budapesten a Belügyminisztériumnál, miután szerda délelőtt kiderült, tankerületi igazgatók nyolc újabb tanár közalkalmazotti jogviszonyát szüntetik meg december elsejétől rendkívüli felmentéssel, olyan tanárokét, akik korábban polgári engedetlenséggel próbálták fölhívni a figyelmet az oktatásügy problémáira. 

A tiltakozást a Tanítanék mozgalom és az Egységes Diákfront szervezte. A minisztérium előtti terület megtelt, egy-két ezer embert számoltak a tudósítók. A szervezők a minisztérium elé kockás plédeket terítettek ki, és azon rakták ki gyertyákból a tiltakozás jelképét, a kört a felkiáltójellel.

A jelenlévők a tüntetés elején azt skandálták, ne rúgjátok ki a tanárainkat, a csend nem rend, nincs tanár, nincs jövő. 

A demonstráción Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom alapítója idézett a minisztérium közleményéből, és azt mondta, ez a szöveg akkor lett nyilvános, amikor az érintett nyolc tanár még nem tudta, hogy róluk van szó. Felsorolta, most kiket bocsátottak el: az Eötvös gimnáziumből egy másfél éve ott tanító kollégát, a Karinthy gimnáziumból többek között egy végzős osztály osztályfőnökét, egy tizenegyedikes osztályét és egy nulladikos osztályét, a Vörösmarty gimnáziumból egy 52 esztendős angol szakos pedagógust.

Az egybegyűltek fújolással nyilvánítottak véleményt.

Törley Katalin azt mondta, jellemző, hogy mindez olyankor történik, amikor súlyos helyzetben van a gazdaság, hiánycikk a cukor, akadozik a benzinellátás, és az európai uniós források egy részét is befagyasztják.  A kormány 12 éve adós az oktatás problémáinak megoldásával, most pedig a tanárokon próbál bosszút állni. A szónok szerint ezért a helyzetért felelősség terheli a tankerületi vezetőket, Maruzsa Zoltán államtitkárt, aki nem tud mit kezdeni a rá bízott területtel, és Pintér Sándor belügyminiszter is felelős, valamint Orbán Viktor miniszterelnök is, aki szerinte válságba kormányozta az országot. 

A demonstrálók a lemondásukat követelték.

Törley Katalin szerint ha nem helyezik vissza a nyolc tanárt szombatig az állásába, radikálisabb lépésre van szükség. Kérte a diákokat, vegyenek részt a sztrájkokban, álljanak ki tanáraik mellett, a szülők pedig álljanak a gyerekek és a tanárok mellé, védjék meg az iskolákat. Azt javasolja, hogy azok a tanárok, akik amúgy fel akartak mondani a nyáron, mondjanak fel most, és hagyják abba a munkát.

Azt több felszólaló is szóvá tette, hogy amikor a közlemény megjelent, még intézmények neve sem szerepelt benne, így mindenki aggódhatott, hogy érintett-e. Azt is méltatlannak tartották, hogy a Belügyminisztérium közleménye a diákok érdekeire hivatkozott, ezzel indokolta a döntést.

A Karinthy gimnázium egyik elbocsátott tanára, Rábai János arról beszélt, hogy végigvitt öt évet az osztályával, és most azt mondják neki, nem fejezheti be velük a munkát. Megfogadta, hogy ezt nem hagyja, ha már a diákok a tanárok mellett állnak, a tanárok sem hagyhatják magukat, és azt sem, hogy a hatalom fájdalmat okozzon a diákoknak. Úgy gondolja, most a tanároknak kell példát mutatniuk, az egész országnak, és aki úgy érzi, el akarják hallgattatni, annak tiltakoznia kell. 

Egy másik pedagógus, Berta Beáta arról számolt be, hogy telefonon hívta egy újságíró, azzal a kérdéssel: szia, téged is kirúgtak? Ő eleinte azt sem tudta, miről van szó, majd az igazgatótől tudta meg, hogy őt éppenséggel nem bocsátották el, de hat kollégáját igen. A pedagógus azt mondta, a Karinthy Frigyes gimnázium tanárainak zöme csütörtöktől határozatlan ideig polgári engedetlenségbe kezd.

Törley Katalin a demonstráció végén arról beszélt, hogy hosszú, radikális tiltakozásokra kell számítani. December 3-án, szombaton a Klebelsberg központ előtt tartanak tüntetést, az Egységes Diákfront december 8-ra országos ülősztrájkot hirdet, december 9-én pedig az MTVA székháza előtt tüntetnek. Ott azért tartanak demonstrációt, hogy elérjék, legyen lehetőségük elmondani az álláspontjukat a közmédiában.

A szerda esti demonstrációról a Magyar Távirati Iroda is beszámolt. 

Az este negyed nyolckor közzé tett hír így szól: 

„Demonstráció miatt lezárták Budapesten a József Attila utcát az Október 6. utcától az a Széchenyi István tér között a Lánchíd felé - közölte a Budapesti Közlekedési Központ szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a 105-ös és a 178-as autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Széchenyi István tér megállót.”

Fotóink a rendezvényről.

 
 Fotók: Fazekas Zsuzsanna

 
 Fotók: Fazekas Zsuzsanna

 
 Fotók: Fazekas Zsuzsanna

 
 Fotók: Fazekas Zsuzsanna

 
 Fotók: Fazekas Zsuzsanna

 
Fotók: Fazekas Zsuzsanna
 

A tanárok elbocsátása miatt Facebook-posztban reagált Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, aki úgy tudja, a XVIII. kerületi Karinthy Gimnázium hat tanára is most kapta meg a felmondó levelét, egyiküknek érettségire készülő osztálya van.

„Azonnal vonják vissza a polgári engedetlenség miatti felmondásokat, teljesítsék a pedagógusok jogos követeléseit, tárgyaljanak a szakszervezetekkel, és tegyenek lépéseket az oktatási rendszer súlyos válságának megszüntetésére. A kirúgásokért, a jogos követelések elmaradásáért, a béremelések folyamatos halogatásáért minden felelősség a kormányt terheli” – írta a politikus, aki szerint Rábel Krisztinának, a Külső-Pesti Tankerület vezetőjének le kellene mondania.

A Pedagógusok Szakszervezete közleményben tiltakozott a délelőtt nyilvánosságra hozott döntés ellen. Az érdekvédő szervezet szerint „a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára. Érdemi párbeszéd, érdemi döntés nincs. A PSZ is kitart álláspontja mellett: a kirúgás aránytalan büntetés azokkal a pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak. Ha a kormány nem korlátozta volna a sztrájkjogot, illetve azt visszaállította volna a tiltakozó tömegek követelésére, a polgári engedetlenségre, így annak szankciójára sem került volna sor” – emlékeztet a Pedagógusok Szakszervezete. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk