Ungváry nyíltan beszél a Veritasnál eltöltött három hétről
ungv_S_4090topstory_proc.jpg

Ungváry nyíltan beszél a Veritasnál eltöltött három hétről

  • narancs.hu
  • 2019. július 17.

Belpol

A Veritas „egyáltalán nem valamiféle neo-horthysta kiképzőhely".

Miután az ’56-os intézetet beolvasztották a Veritasba, Ungváry Krisztián nem mondott fel, hanem elkezdett az új helyén dolgozni. Három hét elteltével azonban mégis távozott. Tapasztalatait egy tanulmányban írta meg, mely arról szólt, hogy a Veritas egyik vezetője, Marinovich Endre rendszeresen jelentett az állambiztonságnak.

Ungváry most a Válasz online-nak adott hosszú interjút tapasztalataival kapcsolatban.

A történész arról beszél, hogy semmiféle nyomás nem érte a Veritas részéről, úgy és azt nyilatkozott, amit csak akart. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy a  Veritas más dolgozóinak akár egy Facebook-bejegyzését is helyettes-államtitkári telefonok követtek.

Azt is elmondta, hogy egy „korábbi sejtése“ téves volt és a Veritas „egyáltalán nem valamiféle neo-horthysta kiképzőhely, ahol félfasiszta ideológusokat tenyésztenek“.

Sok érdekes tapasztalata volt a három hét alatt, de végül a saját hitelességének érdekében mondott fel.

„Ha belöknek egy helyzetbe, s tudom, hogy a munkahelyi vezetőm az állambiztonság kapcsolata volt, nem tehetem meg, hogy nem járok utána és nem írom meg. Ellenkezne mindennel, amit eddig képviseltem.“

Ungváry szerint nem is az a legfőbb probléma, hogy Marinovich együttműködött az állambiztonsággal, hanem az, hogy ezt a mai napig tagadja. Ráadásul az intézet valódi vezetője ma már Marinovich, mert Szakály Sándor egészségi állapota miatt ezt a feladatot az utóbbi időben már nem tudja ellátni. Ungváry arról is beszél, hogy Szakály ellenezte az ’56-os intézet beolvasztását, de Marinovich simán végrehajtotta a fentről érkező utasítást.

Ami a jövőt illeti, egyelőre tartalékaiból él, októberben pedig megjelnik új könyve. Aztán egy időre Berlinbe megy kutatni, de itthon is lett munkahelye. A magánkézben lévő Sziklakórház Múzeumtól kapott állást, de a bencés rend is megkereste.

Figyelmébe ajánljuk