Valamitől pusztulnak a folyami rákok a Sédben

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 20.

Belpol

Öt éve már láttak ilyet, akkor valaki belemosta a permetezőjének tartályát a patakba.

Mintegy háromszáz folyami rák pusztulhatott el a Balaton-felvidéken, a Sédben, Vászolynál, a kár becsült értéke 15 millió forint – írja a Telex.

 

A hetven kilométer hosszú patakban – amely, ha a mostaninál nagyobb a vízhozama, belefolyik a Balatonba – öt éve már tapasztaltak hasonló pusztulást, amely akkor azért következett be, mert akadt kerttulajdonos, aki a patakban öblítette ki permetezőjének tartályát. A vászolyiak most ugyanezt feltételezik. 

A vászolyi polgármesteri hivatal bejelentése nyomán a Veszprém Megyei Kormányhivatal természetkárosítás gyanújával indított vizsgálatot, és szórólapon hívta fel a helybeliek figyelmét arra, hogy vigyázzanak a patakra, ha vegyi anyagokkal dolgoznak, tartsák be a törvényt.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai és bűnügyi helyszínelők mintát vettek a vízből és az elpusztult rákokból is, és beazonosították a szennyezés lehetséges helyét. Az, hogy milyen vegyület végzett a rákokkal, ezután derül ki.

A fotó forrása: Telex

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk