Szent István-renddel tüntették ki Lovász Lászlót és Vizi E. Szilvesztert

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 20.

Belpol

A két korábbi akadémiai elnök kapta a legmagasabb állami elismerést a nemzeti ünnepen. 

A Magyar Szent István Rendet idén Lovász László és Vizi E. Szilveszter vehette át Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében.  Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, tanár,  a központi és perifériás idegrendszer ingerület-átvitelének kutatója, 2002 és 2008 között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. Lovász László matematikus, a számítógép-tudomány elismert tudósa, nemrég vehette át a matematikatudomány legmagasabb elismerésének számító Abel-díjat. Ő 2014-től 2020-ig vezette az akadémiát.

A kitüntetést kutatói, oktatói pályafutásukért, a magyar tudomány jó hírnevét világszerte erősítő eredményeikért és a tudományos ismeretterjesztésben vállalt kimagasló szerepük miatt kapták.

Augusztus 20. ? Lov?sz L?szl? ?s Vizi E. Szilveszter kapta

 
 
Orbán Viktor miniszterelnök, Lovász László matematikus, Áder János köztársasági elnök, Vizi E. Szilveszter orvos és Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Sándor-palotában, a Magyar Szent István Rend átadása után. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
 

 

A Magyar Szent István Rend a legmagasabb állami kitüntetés. 257 éve alapították, és hetven év szünet után, 2013 óta, az augusztus 20-i ünnepségek keretében adományozzák.

A köztársasági elnök azt mondta a két tudósról, hogy Eötvös Loránd méltó utódai voltak az elnöki poszton, és jó magyarok. 

Délután az Országházban a március 15-e alkalmából odaítélt Kossuth- és Széchenyi-díjakat és a Magyar Érdemrendeket adták át,  tavasszal erre a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor.

A Kossuth Nagydíjjal Mécs Károly színművészt, a Széchenyi Nagydíjjal Dávid Katalin művészettörténészt tüntették ki, az ő elismerését a fia vette át. A kitüntetettek közül a Kossuth-díjas Nagy Ferónak az Instagram-oldalán külön is gratulált a miniszterelnök. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk