Varga Ferenc a kormány romapolitikájáról: „Farkasflóriánok adták egymásnak a kilincset”

  • narancs.hu
  • 2023. április 17.

Belpol

Sztojka Attila roma kormánybiztos előadására reagált az árnyékkormány tagja.

A közmunkát dicsérte Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos pénteken Budapesten, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) szakmai konferenciáján. Azt mondta: a romák a rendszerváltás legnagyobb vesztesei voltak, „2010-ben azonban teljesen új szemléletet hozott a kormány azáltal, hogy a passzív, segélyalapú ellátás helyett, aktív, munkaalapú társadalomba vonta be a romákat.” Sztojka Attila ismertetése szerint európai összehasonlításban Magyarországon dolgozik a legtöbb roma: a roma férfiak foglalkoztatási szintje 81 százalékos, míg az európai átlag 58 százalék, a nők esetében ez az arány 44, illetve 28 százalék.

A kormánybiztos előadására Varga Ferenc, a DK országgyűlési képviselője, nemzetiségi önkormányzatokért felelős árnyékkormánybiztos a Facebookon reagált: „[Sztojka szerint] az Orbán-kormány készen áll a romák felzárkóztatásának a folytatására, ehhez azonban elengedhetetlenek lennének az Uniós források, melyeket a baloldal cselszövései miatt nem kap meg az ország.” Varga szerint ellenben a források azért nem jönnek, mert a kormány tagjai „rendszeresen ellopják azokat.”

„Az elmúlt években az Európai Unió zsákszámra öntötte a pénzt a magyar cigányság felzárkóztatására, de Önök ahelyett, hogy valós segítséget nyújtottak volna ezeket a pénzeket eltűntették. Hol van például a Híd a munka világába program keretein belül elköltött milliárdos EU-s forrás? Érzett ebből valamit a magyar cigányság?” – teszi fel a kérdést Varga.

„Az elmúlt időszakban »farkasflóriánok« adták egymásnak a kilincset, mind az Országos Roma Önkormányzatban, mind a Fidesz körüli roma világban, ennek látjuk is az eredményét. Elsikkasztott EU-s pénzek, nullához közelítő érdekképviseleti rendszer és katasztrofális életkörülmények a romák körében.”

Varga szerint a romák körében „katasztrofális” egészségügyi mutatókat tapasztalni, egy roma 10 évvel kevesebbet él, mint egy nem roma, és csupán egy százalékunk jut el a felsőfokú oktatásig. „Ami pedig a lakáskörülményeket illeti, 2021-ben amikor Önök már jóideje kormányoztak 91 százalékos volt a zsúfolt lakáskörülmények között élők aránya, egy 2022-es kutatás szerint a telepszerű körülmények között élő gyermekek 80 százaléka a szüleivel közös szobában él.”

Varga márciusban lépett át a Demokratikus Koalícióba

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.