A Fővárosi Törvényszék ítélete alapján jogszerűtlen volt kordonnal akadályozni az újságírókat

  • narancs.hu
  • 2023. április 17.

Belpol

Két és fél éves ügyben született ítélet. Persze kérdés, mire megyünk vele.

Két és fél éve, 2020 decemberében az akkoriban robbanó Szájer-ügyről kérdezték volna a kormánypárt politikusait a Telex újságírói, de rövid időn belül megjelent húsz rendőr, akik ötvenméteres körzetben elkordonozták a bejárathoz vezető területet.

A telexes újságírók a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be, amit a rendőrség elutasított, így bíróságra került az ügy. Az ORFK és a Készenléti Rendőrség a bíróság ösztökélésére új eljárást kezdeményezett, de újra elutasította a panaszt, arra hivatkozva, hogy védett személy, a miniszterelnök érkezése miatt kellett úgynevezett „létesíménybiztosítási intézkedést” alkalmazni.

2022 nyarán a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy ez még mindig nem arányos indok. 2023. április 13-án, a harmadik bírósági tárgyalás után a Fővárosi Törvényszék ismét kimondta, hogy szükségtelen és aránytalan volt az intézkedés, ráadásul az újságírók véleménynyilvánításhoz való jogát is csorbította. Nem volt elegendő az az indok sem, hogy a magasrangú politikusokat „jelentősebb számú ellenőrizetlen személy” veszélyeztette, mert csupán öt újságíró volt a helyszínen.

A Miniszterelnökség körüli kordon már-már szimbóluma a kormányzat sajtószabadsághoz és a véleménynyilvánítás szabadsáságához való viszonyulásának – olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. Az ellenzék néhány politikusa először március 14-én bontotta le a kordont a Színház utcában, április 5-én ismét akcióztak, dulakodás lett a rendőrök közbelépéséből

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk