Vétó! Vétó! – Hatalmas tömeg tüntet Orbánék új törvénye ellen

  • Gera Márton
  • 2017. április 9.

Belpol

Vajon Áder János is hallja?

A Várkert Bazár előtt elsőként Berg Dániel, a CEU diákja mondott beszédet. Szerinte Áder János most megmutathatja, hogy nemcsak politikus, nemcsak pártkatona, hanem közszolga és államférfi. Berg ezzel zárta szónoklatát: Tegyük szabaddá az oktatást, tegyük szabaddá Magyarországot!

false

 

Fotó: Narancs

Utána a Tanítanék képviselői, Törley Katalin, Sulyok Blanka, Diószegi Nóra és Czégány Szandra szólalt fel: „Mi most itt a nőügyekkel fogunk foglalkozni, amivel Orbán Viktor nem hajlandó foglalkozni” – mondták, de beszéltek arról is, hogy mennyire kártékony a kormány oktatást ellehetetlenítő politikája. Diószegi Nóra a menekültekért is szót emelt, akiket ma üldöznek Magyarországon.

false

 

Fotó: Narancs

A tömeg ezután elindult a Kossuth térre, a Lánchídhoz érve azt skandálták:

Vétózd meg, János!

Tudósítónk szerint 17.45-kor Pesten, az InterContinental előtt volt a menet eleje, a vége viszont még el sem indult a Várkert Bazár elől.

false

 

Fotó: Narancs

A Kossuth téren ugyanekkor kb. 250 rendőr állt sorfalat a Parlament előtt, a rohamrendőrök a Nádor utcánál gyülekeznek.

false

 

Fotó: Pálos Máté

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában, hogy immár felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.