Visszakoznak, de tiltakoznak a mozdonyvezetők

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. szeptember 2.

Belpol

A szakszervezet figyelmezteti a MÁV-ot: a bíróság azt is kimondta, hogy a masiniszták követelése jogos.

Tiszteletben tartják a bíróság döntését, és nem lépnek sztrájkba hétfőtől a mozdonyvezetők – hirdette ki a Mozdonyvezetők Szakszervezete az MTI-n keresztül.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki végzése szerint nem volt elég idő a sztrájk előtti egyeztetésre, ezért a szeptember 5-től meghirdetett munkabeszüntetés nem lenne jogszerű. 

A döntést már csütörtökön üdvözölte a vasúttársaság, mondván, „a szakszervezet annak ellenére követel bérkompenzációt, hogy a 2021-ben megkötött bérmegállapodás értelmében három év alatt összesen 15,5 százalékkal emelkednek a munkabérek. A MÁV-Volán-csoport 2021-ben 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást fizetett minden munkavállalónak, míg 2022-ben 10 százalékkal emelte, 2023-ban pedig további 5 százalékkal fogja emelni a munkabéreket. A vasúttársaság a bérmegállapodásban foglaltakat teljeskörűen teljesítette és teljesíteni fogja a jövőben is. A mozdonyvezetők a MÁV-Volán-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a bruttó 800 ezer forintot” – érvelt a társaság közleménye.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete ezt máshogyan látja: úgy, hogy a velük kötött megállapodást nem teljesítette a MÁV-START Zrt..

A mozdonyvezetők hivatkoznak a már említett bírósági végzésre is, amely az ő olvasatukban rögzíti: „a MÁV-START Zrt., a 2022. március 9-i sztrájkmegállapodásban érintett mozdonyvezetőknek és motorvonat-vezetőknek a munkavállalókat egyébként is megillető lojalitási juttatáson felül, júliusban csak 70.000 Ft-t fizetett ki. A bíróság megerősítette, hogy a munkáltató, a sztrájk elkerülése érdekében kötött megállapodásban foglaltakat ezzel nem teljesítette, azaz a 2021. évi reálbér-veszteséget kompenzáló 300.000 Ft összegű kifizetés nem történt meg. A végzés megállapítja, hogy a szakszervezetnek továbbra is jogos bérkövetelése van, és ennek érdekében jogszerű sztrájk folytatható.”

Így a pénteki egyeztetésen a szakszervezet felszólította a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját, személyesen vegyen részt az egyeztetésekben, hogy a sztrájkmegállapodásban foglaltak teljesüljenek.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk