Cser-Palkovics leírta a fehérváriaknak, mi mennyibe kerül jövőre

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 2.

Belpol

A székesfehérvári Gyöngyvirág óvoda gázszámlája például tavaly 6,7 millió forint volt – jövőre 42,4 millió lesz.

Tételesen leírta a Facebookon Cser-Palkovics András, mennyivel dárgulnak a székesfehérvári önkormányzat költségei jövőre.

A város polgármestere a hét elején posztolt arról, hogy a válság nagyon nehéz helyzetbe hozza a falvakat és városokat, ami a közszolgáltatásaik ellátását illeti. A legfontosabb kérdés az önkormányzatok számára az, mivel, mennyiért és miből fűtik az óvodát, az orvosi rendelőt, az otthonokat. 

Megígérte, hogy a következő hetekben a megoldásról is beszámol, a közgyűlés döntésének függvényében. 

Ami a költségeket illeti, Cser-Palkovics András most előrebocsátotta, hogy az önkormányzat a beszerzéseinek egy részére még ajánlatot sem kapott, és a piaci árak változása miatt nem minden most közölt szám marad végleges, de amit eddig megtudott, azt mindenképp közölni akarta: „célom a tájékoztatás, valamint a probléma összetettségének és nagyságának érzékeltetése”.

Például a városi közvilágításért 2021-ben 295,7 millió forintot fizetett a város, idén várhatóan ez a költség 688,5 millió lesz, jövőre pedig 1 milliárd 657,5 millió forint

A városi uszoda működtetése tavaly 39,5 millióba került, idén ez 214,9 millió, jövőre 330,2 millió lesz.

Az egyik óvoda, a Gyöngyvirág gázszámlája tavaly 6,7 millió volt, idén 10,8 millió – jövőre 42,4 millió lesz. Ugyanez a drágulás jellemző a többi óvoda esetében is. 

A poszt részletezi a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény, a Vörösmarty Színház, a könyvtár, a közösségi és kulturális központ , az  egyik orvosi rendelő  várható energiaszámláit. Kitér arra, hogy a Széphő Zrt. a távfűtéshez, melegvíz-előállításhoz

ugyanazt a gázmennyiséget 2021-22-ben 5 milliárdért kapta, 2022-23-ra a júniusi ár szerint 17 milliárdért, jelenlegi áron 40 milliárdért kapja. 

Cser-Palkovics leszögezi, az önkormányzat egyeztet a sportklubokkal, de a stadion gáz-, víz- és villamos költsége 1,2 milliárd körül lehet 2023-ban, amit az önkormányzat nem tud vállalni.

„A fenti számok riasztóak, a tendencia és a bizonytalanság pedig különösen aggasztó. Természetesen az önkormányzatiság a cselekvőképességről is szól, ezért hetek óta számolunk, döntéseket készítünk elő. Muszáj ezt megtenni, hiszen az áram és a gáz mennyiségét a téli időszakra most kell tudnunk megmondani. Nincs tehát lehetőség várakozni. A célunk az, hogy legalább az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek nagy többségét biztosítani tudjuk. Prioritást élveznek a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények – különösen a bentlakásos intézményeink –, a rendelőintézetek, a közétkeztetés, minél magasabb szinten a közösségi közlekedés, valamint a közvilágítás biztosítása. Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni!” – írja a polgármester. Emlékeztet, hogy ez a probléma Európában minden falut és várost érint, és lokálisan nem lehet a háború és a rossz döntések következményeit helyrehozni. 

 Leadkép: Cser-Palkovics András polgármester beszédet mond a Székesfehérvári Szakképzési Centrumban az országos szakképzési tanévnyitó ünnepségen 2022. augusztus 30-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk