Cáfolja a kormány, hogy visszavennék az önkormányzatoktól a támogatásokat

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 21.

Belpol

Volt pénz, lesz pénz?

Számos település vezetője kapott levelet az államtól a napokban, amiben a fel nem használt pénzek visszautalását kérik tőlük – értesült a Népszava. Az újság információi szerint, a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára kéri a települések vezetőitől, hogy amennyiben kaptak ötvenmillió forintot meghaladó európai uniós támogatást, a még fel nem használt összeget szeptember 30-ig utalják át a MÁK számlájára. Az indok valószínűleg a költségvetési hiány szépítése lehet – írta a lap.

A kormány idén bőkezűen megelőlegezte az európai uniós támogatások nyerteseinek kifizetését, azonban azzal nem számoltak, hogy az utóbbi időkben feltárt korrupciós ügyek miatt az Európai Unió a támogatások kifizetésének egy részét visszatartja. Így történhetett, hogy az idei évi költségvetési hiány az első nyolc hónapban 1646 milliárd forint volt, az egész évre tervezett hiány 120 százaléka.

Varga Mihály 2016 májusában, amikor a Fitch befektetési ajánlású sávba sorolta vissza Magyarországot

Varga Mihály 2016 májusában, amikor a Fitch befektetési ajánlású sávba sorolta vissza Magyarországot

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

 

Időközben viszont a Pénzügyminisztérium közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogy a megítélt források továbbra is elérhetőek lesznek a települések vezetőinek, csupán a számla vezetője változik.

A tárca közleménye szerint: „Az államháztartásról szóló törvény előírja, hogy a – többek között – helyi önkormányzatok által elnyert, 100 millió forintot meghaladó összegű uniós források kifizetése csak az adott település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára történhet. A hatályos szabályozás szerint a korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, még fel nem használt uniós forrásokat is be kell 2018. szeptember 30-ig utalni a település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára, ha a megítélt támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot és az adott projekt nem zárul le 2018. október 31-éig. Az önkormányzatok mozgásterét, a számukra megítélt források felhasználási jogosultságát egyáltalán nem csökkenti a kincstári számlára történő átvezetés.”

Figyelmébe ajánljuk