Ajkai felmondási hullám: a fenntartó szerint túl sokat kértek az orvosok

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 21.

Belpol

Szerintük minden rendben van, az ajkai kórház csak fejlődik és fejlődik.

Tegnapi cikkünkben hoztuk nyilvánosságra, hogy az ajkai kórház is komoly válsággal küzd, és az intenzív osztályon dolgozó mind az öt szakorvos beadta felmondását.

Válság az ajkai intenzíven: úgy tudjuk, az orvosok is felmondtak

Több forrásból is megerősített információnk szerint az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán dolgozó valamennyi orvos – összesen öt – felmondta munkaviszonyát az intézményben. Mint ismert, a magyarnarancs.hu-n is beszámoltunk róla, a kórház intenzív osztályán korábban dolgozó nővérek is valamennyien beadták a felmondásukat.

Az Állami Egészségügyi Ellátó közleményt adott ki, amelyben kifejtik:

  • Az ajkai Magyar Imre Kórházban 2010 óta több mint 5 milliárd forint értékű fejlesztés történt: megújult a kórház épülete, elindult a gyermekek sürgősségi ellátása, kialakították az egykapus beléptetőrendszert.
  • „Ma már egy modern, 21. századi követelményeknek megfelelő CT üzemel”, lett  légzésfunkciós labor és egy vastagbél- és gyomorvizsgálatra alkalmas, 13 millió forintos eszköz, új mammográfiás készülék is.
  • Nemsokára elkezdődik a fertőző osztály teljes felújítása.
  • Humánerőforrás-fejlesztésre 137 millió forintot kaptak, ebből 14 orvost és 17 ápolót kezdtek alkalmazni.
  • Nincs jelentős várólista, az idei évben a kórház szülészet-nőgyógyászat osztálya elnyerte a „Családbarát kórházi osztály” címet.

 

Mindezek után rátértek a konkrét ügyre is, miszerint:

  • A kórház menedzsmentje haladéktalanul elindította a tárgyalásokat azon szabad kapacitással rendelkező orvosokkal, akik hamarosan egy új struktúrában fogják biztosítani a zavartalan és folyamatos ellátást az intézmény aneszteziológiai és intenzív osztályán.
  • Tehát: az ellátás a kórházban folyamatos, minden tekintetben biztosított.
  • Az intenzív osztály orvosainak csoportos felmondásáról azt írják, hogy az orvosok a felmondást „más elfoglaltságra hivatkozva” adták be. A közlemény szerint a kórház vezetősége ezt megelőzően több alkalommal is tárgyalt az érintettekkel, azok magas bérköveteléseit azonban nem tudták teljesíteni, mert azoknak elfogadása „komoly bérfeszültséget, ezzel együtt zavart keltett volna az intézmény dolgozóinak mindennapos munkájában”.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?