Vitézy Dávid nem aggódik azon, hogy kevés a parkoló a Puskás Ferenc stadionnál

  • narancs.hu
  • 2019. november 13.

Belpol

Sőt, szerinte ez így helyes és példaértékű.

„Olvasom az aggodalmakat, hogy a 68 ezres Puskás Ferenc Arénához milyen kevés parkoló épült és a szurkolók nem tudnak autóval menni, hisz csak 500 parkolóhely létesült. Szerintem ez így helyes és példaértékű” – írja Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója a Facebookon.

Szerinte ekkora látogatószámú intézményt lehetetlen közúton kiszolgálni, az egész város bedugulna, ha tízezrek indulnának útnak autóval a Kerepesi úton és a Thököly úton egyszerre a stadionhoz.

„A Puskás Ferenc Aréna mellett ott az M2-es metró, amit - ahogy a korábbi Népstadion nagyrendezvényei idején is csináltuk – nyilván sűríteni kell több tízezres látogatószámú események idején. Ne felejtsük: még ha teltház is van, az M2-es metró és az 1-es villamos, illetve a több kaputól gyalogtávon belül elérhető M4-es metró és a Thököly úti buszok legfeljebb háromnegyed óra alatt képesek elszállítani 68 ezer embert. Több ezer autónak kijutni egy parkolóból sokkal tovább tartana, és nem is lenne hol kijutniuk, hisz a stadion körüli utakat a tömegek mozgása miatt lezárják, ahogy ez a Népstadion működése idején is a gyakorlat volt” – fogalmaz.

Hozzáteszi, a nagy európai futballarénák gyakorlata is az, hogy a tömegközlekedésre alapozzák a stadion megközelítését és nem is próbálják azt a látszatot kelteni, hogy talál majd parkolót, aki autóval indul útnak. Amerikában vannak persze autóközpontú nagy stadionok – de ezeknél az aréna területének sokszorosát foglalja el a csak néha-néha kihasznált parkolásra szolgáló betontenger, ahonnan órákba is telhet az esemény vége után autóval kijutni (volt szerencsém az élményhez Texasban).

„Szerintem jó, hogy egy közberuházás felismerte: a parkolóhelyek száma önmagában is hatással van arra, hogy az emberek hogyan próbálnak majd odajutni és ezáltal az intézmény fenntarthatóságára is. Jó lenne, ha ez lenne az etalon a jövőben” – zárja bejegyzését.

Ahogyan arról a Narancs.hu is beszámolt a Puskás Ferenc stadion avatóján 68 ezer néző lesz, de csak 500 parkolóhely van.

68 ezer néző lesz a Puskás Ferenc stadion avatóján, de parkolóhelyből csak 500 van

A szervezők erről elfelejtettek szólni a nézőknek. Zugló szocialista polgármestere sajtótájékoztatót tartott, amin arról beszélt, hogy november 15-én lesz a stadion megnyitója, és az esemény leghálátlanabb eleme a megközelítés. A stadion látogatói számára mindössze egy ötszáz férőhelyes VIP-parkolót alakítottak ki, amely nincs arányban a 68 ezres tömeggel, mondta Horváth Csaba.

Figyelmébe ajánljuk