Von der Leyen a homofób törvényről: egyértelműen szembemegy az uniós értékekkel

  • narancs.hu
  • 2021. június 25.

Belpol

Az Európai Bizottság levelet küldött a magyar kormánynak a törvény jogilag vitatott pontjai miatt.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen a sok vitát kiváltó magyar pedofilellenesnek mondott homofób törvénnyel kapcsolatos csütörtök esti vitáról elmondta: a tagállami vezetők "szükséges és tárgyilagos megbeszélést folytattak, amely ugyanakkor nagyon érzelemdús és személyes is volt".

Korábban az Európai Tanács brüsszeli ülésén ugyanis heves vitát váltott ki a magyar törvény, többen az EU-ból távozást ajánlgatták a magyar kormányfőnek. 

Von der Leyen azt mondta: "Ez a kérdés az emberek identitását, érzéseit és méltóságát érinti – mi mindezekért kiállunk az Európai Unióban".

Mint mondta, az EU végrehajtó szervének vezetőjeként már a múlt héten kifejezte aggodalmát a magyar törvény miatt, és ezekkel az aggályokkal "a legtöbb tagállami vezető egyetértett". Hozzátette, a bizottság tüzetesen megvizsgálta a szóban forgó jogszabályt, és levelet küldött a magyar kormánynak a törvény jogilag vitatott pontjai miatt, tehát most Magyarországon a sor a válaszadásra.

"Az EU az értékek uniója is, a másokkal szembeni tolerancia az egyik alapvetése. Megvédjük polgárainkat abban, hogy azt szeressék, akit akarnak"

– fogalmazott a brüsszeli bizottság német elnöke.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk