Letámadták Orbánt az uniós vezetők az EU-csúcson a homofób törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2021. június 25.

Belpol

Többen az EU-ból távozást ajánlgatták a magyar kormányfőnek, alig valaki volt, aki kiállt mellette.

Heves vita alakult ki a brüsszeli európai uniós csúcson a magyar homofóbra átszabott eredetileg pedofilellenes törvényről - írja a Politico.

A legtöbb uniós vezető már a csúcsra érkezve is brálta a magyar törvényt, Mark Rutte holland miniszterelnök egyenesen azt mondta, ha a magyar kormány nem vonja vissza a melegellenes törvényt, el kell hagynia az EU-t, beszámolók szerint pedig ez a vélemény dominálta a kormány- és államfők csütörtök esti tárgyalását is.

A Politico beszámolója szerint a tárgyaláson Charles Michel, a tanács elnöke rögtön az elején felhozta a magyar törvény ügyét, mire Rutte megismételte a véleményét, és Orbánnak szegezte a kérdést:

"Viktor, ha ezt csinálod, miért maradsz az EU-ban?"

 

Mark Rutte a tárgyalás során nyíltan felvetette az uniós szerződés 50. cikkének alkalmazását is, amely az EU-ból való távozásra vonatkozik.

A luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel, aki maga is meleg, arról beszélt, hogy nem választás kérdése volt a nemi identitása, nem meleg "lett", hanem egyszerűen az, az édesanyja pedig nem is tudja ezt elfogadni, a magyar törvény pedig ezt foglalja írásba. "Tisztelem önt, de ez egy vörös vonal. Ez az alapvető jogokról szól, a jogról, hogy lehet másnak lenni" - fogalmazott Bettel, aki a beszámolók szerint arról is beszélt, hogy mennyire megérinti ez az egész kérdés, mert rengeteg LMBTQ fiatal követ el öngyilkosságot, a magyar törvény stigmatizál, és kisebbségi helyzetbe szorítja a melegeket.

A tárgyaláson több európai vezető annak is hangot adott, hogy felháborítónak tartják, hogy a homoszexualitást megemlítik egy eredetileg pedofilellenes törvényben, és azt is mondták Orbánnak, hogy ilyen jogszabálynak nincs helye az EU-ban.

A portugál miniszterelnök, António Costa azt mondta Orbánnak, hogy az uniós értékekhez való igazodás nem opcionális. "Az EU nem egy birodalom, mint a Szovjetunió. Önként döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a klubhoz, és örültünk, hogy csatlakozni akarnak. De ha csatlakoztak, akkor a szabályok és értékek szerint kell játszani. Néhány ország mint Svájc vagy Norvégia nem akar csatlakozni az EU-hoz és csak gazdaságilag akar benne részt venni" - mutatott rá erre a lehetőségre a portugál kormányfő.

A svéd miniszterelnök, Stefan Löfven pedig arról beszélt, hogy a svéd állampolgároknak már elege van abból, hogy olyan országoknak megy az adófizetői pénzük, akik nem tartják be az unió alapvető értékeit.

Emmanuel Macron francia elnök csodálkozásának adott hangot, hogy mi történt Orbánnal, aki liberális politikusként kezdte pályáját, de a luxemburgi miniszterelnök is azt mondta, néhány éve együtt vacsorázott Orbánnal, és szerinte azóta teljesen megváltozott, rá sem lehet ismerni.

Angela Merkel német kancellár pedig azt hangsúlyozta, hogy bár a szülőknek is vannak jogaik, de a gyerekeknek is, és hogy problematikus egyenlőségjelet tenni a homoszexualitás és a pedofília közé.

Merkel a homofób törvény passzusait a magyarországi helyzet "új tüneteként" jellemezte.

Orbán ismételten amellett erősködött, hogy a törvény csak a gyerekek jogait védi, és azzal vágott vissza, hogy a kritikusok nem értik az intézkedéseket, és nem olvasták a törvényt  (mire Xavier Bettel a hvg.hu beszámolója szerint azt válaszolta, hogy de, olvasta, és borzalmasnak tartja), és hogy a törvény csak a gyermekek védelméről szól, valamint a szülők jogairól, hogy úgy nevelhetik őket, ahogy akarják. Azt is mondta, úgy érzi, minden oldalról támadják.

Orbán a jogállamisági kérdésben Brüsszellel vitában álló Lengyelországtól kapott támogatást, valamint a szlovén kormányfőtől, Janez Jansától, míg több ország, köztük Szlovákia, nem foglalt egyértelműen állást a kérdésben. A legtöbb uniós vezető azonban ellenezte a törvényt, komoly kritikával illette azt, és azt hangsúlyozták, hogy a fiatalokat segíteni kell, ahelyett, hogy megbélyegeznék őket.

A vita a beszámolók szerint végül azzal zárult le, hogy az Európai Bizottság mint a szerződések őre majd megteszi a szükséges lépéseket.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk