Kizárja tagjai közül a pécsi polgármestert a helyi ellenzéki összefogást létrehozó egyesület

  • narancs.hu
  • 2021. június 25.

Belpol

A Mindenki Pécsért Egyesület szerint Péterffy Attila nem tartotta be a vállalásait.

„A Mindenki Pécsért Egyesület nem tehet mást, mint hogy ragaszkodik az általa megfogalmazott és követett elvekhez. Ezért az Egyesület 2021. június 24-én rendezett éves közgyűlése kezdeményezte Péterffy Attila kizárását az Egyesületből” – áll a Mellár Tamás országgyűlési képviselő által alapított és vezetett pécsi szervezet közleményében. Mint ismert,  az egyesület annak a választási szövetségnek az ernyőszervezete, amelynek tagjai a helyi ellenzéki frakciót alkotják, és amely segítségével 2019-es önkormányzati választáson a közgyűlési többség mellett a polgármesteri címet is az ellenzék nyerte el, így összesen 17 hely jutott az ellenzéknek a 25 tagú testületben.

A civil szervezet közleménye szerint a polgármester a választás előtt aláírt egy nyilatkozatot, amelyben vállalta, hogy a város érdekében, demokratikus módon, az átláthatóság teljes tiszteletben tartása mellett végzi a munkáját. A Mindenki Pécsért Egyesület értékelése szerint Péterffy e vállalásait nem teljesítette elfogadható módon.

A kizárás kezdeményezését azzal magyarázzák, hogy a jelenleg az egyesület színeiben, de önálló pártfrakcióként működő városházi képviselőcsoportok és a polgármester olyan megállapodást kötött, amely lehetővé teszi, hogy a közgyűlés mindössze 12 fő támogatásával bármilyen kérdést eldönthessen. Így a Mellár által vezetett egyesület szerint akár a jelenlegi városvezetést támogató teljes pártfrakciók véleménye is figyelmen kívül hagyható a közgyűlési döntésekben, ami demokratikus deficitet eredményez.

Mellárék nem csak a polgármester kizárását kezdeményezték, megvonták a Mindenki Pécsért Egyesület név használatát attól a 14 képviselőtőtől és képviselőcsoportjaiktól, akik elfogadták a pártfrakciószövetség új szabályzatát.

Péterffy Attila péntek délben közleményt adott ki, amelyben megköszönte a Mindenki Pécsért Egyesület eddigi támogatását. „Közösen indultunk el egy úton, és már most nagyon messzire jutottunk. Leváltottuk a Fidesz céltalan, koncepciótlan vezetését, és a pécsi választópolgárok bizalmából végre egy új fejezetet nyithattunk a város életében.”

(Mindenki Pécsért Egyesület, Péterffy Attila)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk