Zajlik az egyeztetés a határátlépések könnyítéséről

  • MTI/narancs.hu
  • 2020.05.25 14:15

Belpol

Ausztria, Csehország és Szlovákia felé is elkezdődhetnének az enyhítések.

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák külügyminiszterekkel -  számol be az MTI.

Szijjártó Péter az egyeztetésekről a közösségi oldalán számolt be, bideójában hangsúlyozta, hogy négy olyan országról van szó, amelyek Közép-Európában szorosan egymásra vannak utalva: rendkívül aktívak a gazdasági kapcsolataink és a határmenti közösségeink kapcsolati hálója is sűrű.

Kiemelte, hogy az emberi egészség és az élet megvédése az első számú szempont, a négy ország együttműködésében arra törekednek, hogy ezzel összeegyeztethető módon a lehető legtöbb könnyítést megtegyék.

Ismertette: a felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra e négy ország állampolgárai a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között. Ez nagyban függ azonban attól, hogy a jelenlegi jó tendenciát mutató számok fennmaradnak-e.

Szijjártó hozzátette, hogy szerdán egyeztet Budapesten a lengyel külügyminiszterrel is, és várhatóan a találkozójukon a két ország közti közlekedés könnyebbé tétele is szóba kerül; csütörtökön pedig a szlovén külügyminiszterrel egyeztet határforgalmi könnyítésekről.  

Neked ajánljuk

Az EU egyik lába a féken, a másik a gázon

  • Bernard Guetta

A csütörtökön kezdődő EU-csúcson az a lengyel alkotmánybírósági döntés is szóba kerül, mely szerint a nemzeti jog elsőbséget élvez az uniós joggal szemben. Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő ennek kapcsán írt publicisztikája arra fókuszál, hogy a jól ismert nemzetállami Európa vs. szövetségi Európa vita éled itt újjá.