A francia püspöki konferencia pénzzel kívánja kompenzálni a pedofil papok áldozatait

  • MTI
  • 2021. március 26.

Bűn

„Az egyház vállalja a felelősséget a társadalom előtt, és bocsánatot kér”.

A francia püspöki konferencia pénteken bejelentette, hogy az "egyház vállalja a felelősséget a társadalom előtt, és bocsánatot kér" az egyház tagjai által kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. A testület arról is döntött, hogy a sértetteket pénzügyi kompenzációban kívánja részesíteni.

  A támogatást az egyház egy dotációs alapból fogja finanszírozni, amelyet "egy független támogató bizottság" hoz létre. Ennek a bizottságnak lesz a feladata a kérelmeket kivizsgálni, és megítélni az összegeket az alap számára rendelkezésre álló keretből - jelezte a püspöki konferencia.

    "A kompenzálás nem kártérítés és nem is jóvátétel" - mondta Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta a 120 püspök által a testület közgyűlésén megszavazott 11 határozatot. Ezek közül több is az egyházon belüli pedofília elleni küzdelmet érinti.

    Az egyházi vezetők arról is döntöttek, hogy a Vatikán javaslata alapján a sértettek emlékére minden évben egy imanapot rendeznek, és létrehoznak egy olyan csoportot, amely rendszeresen meghallgatja a sértetteket.

    A francia katolikus egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban létrehozott bizottság előzetes becslése szerint legalább 10 ezer sértettje lehet 1950 óta a pedofil ügyeknek, a végleges jelentés ősszel készül el.

Figyelmébe ajánljuk