Nemzetközi összefogásban nyomoznak az SMS-es csalók miatt

  • narancs.hu
  • 2021. március 25.

Bűn

A csomagküldős SMS-ben levő linkkel olyan adathalász programot telepítenek, amellyel  a felhasználó netbanki adatait is lenyúlhatják. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást rendelt el információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt a Magyarországon is elterjedt csomagküldős SMS üzeneteken keresztül letölthető nyomkövető applikáció ügyében. A kiberbűnözők az alkalmazáson keresztül személyes adatokat szereznek meg úgy, hogy akár netbankon tárolt adatokhoz is hozzáférnek - figyelmeztetnek a hatóságok.

Hangsúlyozzák, hogy a kiberbűnözők az emberek gyanútlanságát használják ki az adatok megszerzése érdekében. A pandémia idején ugyanis megnövekedett az online vásárlások száma. Éppen ezért javasolják, hogy amennyiben csomagküldőtől érkezik SMS-ünk, gondoljuk végig, hogy rendeltünk-e egyáltalán bármit online, és azzal kapcsolatban várunk-e tájékoztatást! Ha igen, akkor is csak abban az esetben nyissuk meg az üzenetet, hogyha attól a csomagküldő szolgálattól érkezik, akitől a megrendeltük a terméket.

Amennyiben nem adtunk le rendelést, töröljük az üzenetet, és semmiképpen se kattintsunk az abban szereplő linkre! Ha figyelmetlenségből mégis telepítettük a vírust, mielőbb végezzük el a telefon gyári visszaállítását az adatainak megőrzése érdekében.

Kiemelik, hogy 11 millió ember telefonszámát szerezték meg a csalók. Az eddig beszerzett adatok alapján a vírus a FluBot nevű malware-családhoz tartozik, melynek első tömeges megjelenését Spanyolországban észlelték év elején. A malware Spanyolországban pár hét alatt közel 60 000 telefonkészüléket fertőzött meg, ezeken keresztül megszerezve mintegy 11 millió további felhasználó telefonszámát is. Mivel a vírus könnyen adaptálható, ezért feltételezhető, hogy a hazai eseteket a malware Spanyolországban azonosított és módosított verziója okozta. A program fő célja a fertőzött készülékek számának növelése, illetve az azokon található adatok megszerzése, amelyet az elkövetők további bűncselekményekhez használhatnak fel.

A KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai megkezdték a hazánkban terjedő malware forráskódjának vizsgálatát, továbbá széleskörű nemzetközi adatgyűjtésbe kezdtek a program tevékenységével kapcsolatban. Bűnügyi együttműködés keretében a kibernyomozók több külföldi társszervvel, köztük az Europollal és a spanyol hatóságokkal is felvették a kapcsolatot az elkövetői kör felderítése és azonosítása érdekében.

 

 

Figyelmébe ajánljuk