A szaúdi trónörökös 11 üzenetet váltott a Hasogdzsit meggyilkoló csoport vezetőjével

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2018. december 1.

Bűn

A CIA arra a következtetésre jutott, hogy a trónörökösnek köze volt a gyilkossághoz, de nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy Mohamed bin Szalmán utasítást adott a gyilkosságra. A Wall Street Journal munkatársai betekintést nyertek a CIA vizsgálatának titkosított anyagába.

Tizenegy üzenetet váltott Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót meggyilkoló csoport vezetőjével a bűncselekmény elkövetését megelőzően és röviddel utána – közölte szombaton a Wall Street Journal amerikai hírlap, amelynek munkatársai betekintést nyertek a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vizsgálatának titkosított anyagába.

A CIA információira hivatkozva a lap azt írta, hogy a trónörökös a 11 elektronikus üzenetet Szaúd al-Kahtaninak,  volt tanácsadójának küldte, aki a Hasogdzsi – értesülések szerint különös kegyetlenséggel történt – meggyilkolására, majd a bűncselekmény eltussolására Rijádból érkezett 15 fős csoportot irányította.

Az üzenetek tartalma egyelőre nem ismert.

A lap jelentése szerint Mohamed bin Szalmán tavaly augusztusban arról beszélt belső körének tagjaival, hogy ha Hasogdzsit nem is sikerülne visszacsábítani Szaúd-Arábiába, talán egy harmadik országba lehetne őt csalogatni. A WSJ nem tudta megerősíteni a CIA erre vonatkozó információját, de megjegyezte, illeszkedik a történtek láncolatába.

A vizsgálat alapján a CIA arra a következtetésre jutott, hogy a trónörökösnek köze volt a gyilkossághoz, amelyet vélhetően személyesen rendelt el.

Mindazonáltal a hírszerzés elismeri: nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy Mohamed bin Szalmán utasítást adott a gyilkosságra.

A szaúdi abszolút monarchiával szemben kritikus, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg hazája isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették. A gyilkosság napján 15 szaúdi állampolgár érkezett Rijádból Isztambulba, és aznap éjjel távoztak is.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.