Magyarországon a nőknél az egyik leggyakoribb halálozási ok a családon belüli erőszak

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2018. november 25.

Bűn

Hetente egy nő hal meg Magyarországon bántalmazás miatt, nagyjából minden ötödik nő bántalmazott.

Megdöbbentően gyakori a nők elleni erőszak, nagyjából minden ötödik nő bántalmazott Magyarországon – mondta Kalamár Hajnalka klinikai szakpszichológus az M1 vasárnap reggeli műsorában.

A szakpszichológus megjegyezte, sokaknak kényelmetlen erről a kérdésről beszélni, így az áldozatok nagy része nem mondja el, mi történt vele. Így a bántalmazottak valós száma még magasabb lehet.

Kalamár Hajnalka elmondta: Magyarországon a nőknél az egyik leggyakoribb halálozási ok a családon belüli erőszak. Hetente egy nő hal meg Magyarországon bántalmazás miatt.

A klinikai szakpszichológus felhívta a figyelmet arra is, hogy a lelki bántalmazásnak legalább olyan súlyos következményei lehetnek, mint a fizikai erőszaknak.

A családbarát magyar kormány ehhez képest még mindig nem ratifikálta az isztambuli egyezményt. Bár aláírta, nincs szándékában tenni is azért, hogy érvényre juttassa annak szerepét.

Csak egy tollvonás volt. Nem jár semmilyen jogszabály változtatási kötelezettséggel, sem a normákon való változtatással.

Pedig Orbán Viktor miniszterelnök átfogó megállapodást akar kötni a magyar nőkkel.

Kezdhetné az egyezkedést, mondjuk az isztambuli egyezmény ratifikálásával...

 

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja.

Ezen a napon tartják (ahogy minden évben) a Néma Tanúk Felvonulását. Ezzel veszi kezdetét a 16 Akciónap, mely nemzetközi kampánysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a nők és gyermekek elleni erőszakos esetek súlyosságára, és közös összefogásra buzdítson.

Figyelmébe ajánljuk