Agyonvertek egy 22 éves iráni nőt az erkölcsrendészek, mert nem jól hordta a kendőt

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 17.

Bűn

A rendőrség ma a temetésére gyülekezők közé lőtt. A 22 éves kurd Mahsa Amini a szélsőséges vallási elnyomás szimbóluma lett.

Pár napja, szeptember 13-án Mahsa Amini 22 éves, kurd származású lány Saqqezből utazott Teheránba a családjával, rokonlátogatóba. De a fővárosban megállította őket ellenőrzés céljából a botokkal felszerelt, rettegett iszlamista erkölcsrendészet. Nem voltak elégedettek a nő kendőjével, ezért a szemtanúk és a család beszámolója szerint berángatták a nőt egy furgonba, és agyba-főbe verték – írja a The Guardian. Úgy tudni, ekkor még magánál volt. Mikor pár órával később kórházba került, már agyhalott volt. Három napig volt kómában, az életéért küzdöttek, majd szeptember 16-án meghalt.

A rendőrség azt állítja, hogy szívrohamot kapott, de ezt senki nem hiszi el. Abból is látszik, hogy az ügy mennyire kellemetlen a vallási rezsimnek, hogy közzétettek egy videót, ami állításuk szerint azt bizonyítja, hogy a nő spontán omlott össze. A videó azonban látványosan összevágott és szereplője sem felismerhető.

Teheránban már tegnap spontán tüntetések törtek ki, egy videó tanúsága szerint többen azt skandálták, hogy "halál a diktátorra". A kórház környékén jelenleg is komoly a rendőri készültség.

Szombaton a békésen tüntető, diktatúraellenes jelszavakat is hangoztató tömegbe belelőtt az iráni rendőrség Saqqez városában. Úgy tudni, a biztonsági szervek arra kényszerítették a családot, hogy szertartás nélkül tartsák meg a temetést, hogy elkerüljék a feszültséget. A figyelmeztetések ellenére viszont több száz ember gyűlt össze Amini szülővárosában a temetésre. A lövöldözést követően az áldozatokról egyelőre még nem érkeztek megbízható hírek.

Kurd civil társadalmi szervezetek általános sztrájkra szólítottak fel egész Kurdisztánban.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk