Szilágyi Liliána vallomást tett a bíróságon apja ellen

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 16.

Bűn

 Az úszónő tavaly tárta a nyilvánosság elé, hogy úszóedző apja éveken át bántalmazta őt és édesanyját. A pert, amely során ma meghallgatták, apja indította becsületsértés miatt.

Tavaly az év utolsó napjaiban Szilágyi Liliána a nyilvánosság elé tárta, hogy úszóedző édesapa éveken át bántalmazta őt és édesanyját is. A Magyar Úszó Szövetség lefolytatott egy vizsgálatot, aminek eredményeképpen megállapították, hogy Szilágyi igazat mondott, az édesapját, Szilágyi Zoltánt pedig kitiltották a szövetség rendezvényeiről.

Az ügy jelenleg azért került bíróságra, mert Szilágyi Zoltán becsületsértés miatt perelte be a lányát, aki így most vádlottként tett vallomást íz ügyben. Bár Szilágyi Zoltán azt kérelmezte, hogy a per zárt ajtók mögött folyjon, de a bíró Szilágyi Liliána védőjének kérését hagyta jóvá, aki arrah ivatjpzptt, hogy  ez közérdekű ügy, így a per nyilvánosan zajlik. Ugyanis annak tétje jelenleg az, hogy kiderüljön Szilágyi Liliána állításairól, hogy valósak-e, ráadásul az, hogy egy ismert ember, olimpikon nyilvánosság előtt beszél a családon belüli erőszakről, közérdeket szolgálhat, mert ez még mindig tabunak számít Magyarországon. 

A Telex tudósításából kiderül, hogy Szilágyi Zoltán arra hivatkozott, jelenleg a becsületemet szeretné helyreállítani. "Egy 55 éves ember vagyok, úgy gondolom, a társadalom hasznos tagja voltam, amíg az írások rólam meg nem jelentek. Erre szeretnék egy jogorvoslatot kapni"- idézték a pert indító férfit.

A bíróság ezek után Szilágyi Liliánát hallgatták meg, aki megrázó dolgokat mesélt a gyerekkorában átélt bántalmazásokról.  Elmondta, hogy apja többféleképp bántalmazta, testi fenyítéssel, megfélemlítéssel, szeretet- és figyelemmegvonással.

A tudósítás szerinta vallomásban arról is beszélt, hogy szerinte az apja már a terhessége alatt is verte az anyját,ő maga pedig 2-3 éves volt, amikor apja először megütötte a hátát. 

Szilágyi Liliána elmondása szerint nyolcéves volt, amikor apja elkezdte vizsgálni, nőtt-e a melle, van-e már szeméremszőrzete, és volt, hogy meg is fogta a szőrzeténél.

Máskor meztelenül kellett a tükör elé állnia, az apja ilyenkor a mellét és a fenekét is megfogta, közben azt kommentálta, hol kéne lefogynia, és olyat is mondott neki, hogy „kurva leszek, amikor nő leszek”.

- idézik a vallomástételt.

Szilágyi Liliána emellett olyan "családi játékról" is mesélt, amikor apjával és húgával fürdés előtt mind meztelenre vetkőztek és így kergetőztek.

A bíró kérdésére, hogy milyen módon bántalmazta őt fizikailag apja, azt válaszolta, hogy előfordult „hajtépés, ökölütés, hasba rúgás, fojtogatás, falra feltolás”. Elmondása szerint ezeket a húga elől is titkolta, hogy védje őt, majd a mikor úszni kezdett, az apja már az anyját bántotta inkább, mert az úszódresszben rajta látszottak volna a sérülések.

Arról is beszélt, hogy egészen 11-12 éves korában apjával aludt egy franciaágyban, aki többször szorosan átöllete őt, és tízéves lehetett, amikor „arra keltem fel, a megmerevedett nemi szerve hozzám nyomódik”. A vallomásban kitért arra is, hogy tizenéves korában apja többször kérte, hogy sminkelje magát, ha vele megy, mert milyen jó, ha a szeretőjének hiszik, máskor a hasát és a nyakát simogatta. Tizenkilenc éves volt, amikpor állítása szerint az apja befektette az ölébe, simogatta és a nadrágjába is nyúlt.

A későbbi időszakból fizikai bántalmazásról is beszélt, elmondása szerint volt olyan, hogy apja két kézzel fojtogatta, de pszichikailag is nyomást gyakorolt rá, próbálta az anyja ellen fordítani. Szilágyi Liliána a vallomását azzal zárta, hogy a történetek mentális és pszichés problémákat okoztak nála, önértékelési problémi lettek, apakomplexussal, depresszióval küzdött, és sokáig a szexualitást is büntetésként élte meg.

A pénteki tárgyaláson csak Szilágyi Liliána tett vallomást, Szilágyi Zoltánmindehhez csak annyit tett hozzá, hogy szerinte lányát „aljas cél vezérelte”, hogy lejárassa, tönkretegye és ellehetetlenítse őt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk