Szilágyi Liliána vallomást tett a bíróságon apja ellen

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 16.

Bűn

 Az úszónő tavaly tárta a nyilvánosság elé, hogy úszóedző apja éveken át bántalmazta őt és édesanyját. A pert, amely során ma meghallgatták, apja indította becsületsértés miatt.

Tavaly az év utolsó napjaiban Szilágyi Liliána a nyilvánosság elé tárta, hogy úszóedző édesapa éveken át bántalmazta őt és édesanyját is. A Magyar Úszó Szövetség lefolytatott egy vizsgálatot, aminek eredményeképpen megállapították, hogy Szilágyi igazat mondott, az édesapját, Szilágyi Zoltánt pedig kitiltották a szövetség rendezvényeiről.

Az ügy jelenleg azért került bíróságra, mert Szilágyi Zoltán becsületsértés miatt perelte be a lányát, aki így most vádlottként tett vallomást íz ügyben. Bár Szilágyi Zoltán azt kérelmezte, hogy a per zárt ajtók mögött folyjon, de a bíró Szilágyi Liliána védőjének kérését hagyta jóvá, aki arrah ivatjpzptt, hogy  ez közérdekű ügy, így a per nyilvánosan zajlik. Ugyanis annak tétje jelenleg az, hogy kiderüljön Szilágyi Liliána állításairól, hogy valósak-e, ráadásul az, hogy egy ismert ember, olimpikon nyilvánosság előtt beszél a családon belüli erőszakről, közérdeket szolgálhat, mert ez még mindig tabunak számít Magyarországon. 

A Telex tudósításából kiderül, hogy Szilágyi Zoltán arra hivatkozott, jelenleg a becsületemet szeretné helyreállítani. "Egy 55 éves ember vagyok, úgy gondolom, a társadalom hasznos tagja voltam, amíg az írások rólam meg nem jelentek. Erre szeretnék egy jogorvoslatot kapni"- idézték a pert indító férfit.

A bíróság ezek után Szilágyi Liliánát hallgatták meg, aki megrázó dolgokat mesélt a gyerekkorában átélt bántalmazásokról.  Elmondta, hogy apja többféleképp bántalmazta, testi fenyítéssel, megfélemlítéssel, szeretet- és figyelemmegvonással.

A tudósítás szerinta vallomásban arról is beszélt, hogy szerinte az apja már a terhessége alatt is verte az anyját,ő maga pedig 2-3 éves volt, amikor apja először megütötte a hátát. 

Szilágyi Liliána elmondása szerint nyolcéves volt, amikor apja elkezdte vizsgálni, nőtt-e a melle, van-e már szeméremszőrzete, és volt, hogy meg is fogta a szőrzeténél.

Máskor meztelenül kellett a tükör elé állnia, az apja ilyenkor a mellét és a fenekét is megfogta, közben azt kommentálta, hol kéne lefogynia, és olyat is mondott neki, hogy „kurva leszek, amikor nő leszek”.

- idézik a vallomástételt.

Szilágyi Liliána emellett olyan "családi játékról" is mesélt, amikor apjával és húgával fürdés előtt mind meztelenre vetkőztek és így kergetőztek.

A bíró kérdésére, hogy milyen módon bántalmazta őt fizikailag apja, azt válaszolta, hogy előfordult „hajtépés, ökölütés, hasba rúgás, fojtogatás, falra feltolás”. Elmondása szerint ezeket a húga elől is titkolta, hogy védje őt, majd a mikor úszni kezdett, az apja már az anyját bántotta inkább, mert az úszódresszben rajta látszottak volna a sérülések.

Arról is beszélt, hogy egészen 11-12 éves korában apjával aludt egy franciaágyban, aki többször szorosan átöllete őt, és tízéves lehetett, amikor „arra keltem fel, a megmerevedett nemi szerve hozzám nyomódik”. A vallomásban kitért arra is, hogy tizenéves korában apja többször kérte, hogy sminkelje magát, ha vele megy, mert milyen jó, ha a szeretőjének hiszik, máskor a hasát és a nyakát simogatta. Tizenkilenc éves volt, amikpor állítása szerint az apja befektette az ölébe, simogatta és a nadrágjába is nyúlt.

A későbbi időszakból fizikai bántalmazásról is beszélt, elmondása szerint volt olyan, hogy apja két kézzel fojtogatta, de pszichikailag is nyomást gyakorolt rá, próbálta az anyja ellen fordítani. Szilágyi Liliána a vallomását azzal zárta, hogy a történetek mentális és pszichés problémákat okoztak nála, önértékelési problémi lettek, apakomplexussal, depresszióval küzdött, és sokáig a szexualitást is büntetésként élte meg.

A pénteki tárgyaláson csak Szilágyi Liliána tett vallomást, Szilágyi Zoltánmindehhez csak annyit tett hozzá, hogy szerinte lányát „aljas cél vezérelte”, hogy lejárassa, tönkretegye és ellehetetlenítse őt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!