Divatba jött a pénzautomaták felrobbantása

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. október 23.

Bűn

Egyre többször ezzel a módszerrel fosztják ki az automatákat. 

"Drámai mértékben" megnőtt a bankautomaták kifosztásának száma Európában, a robbantásos módszer vált az eszközök felnyitásának és kirablásának "divatos módjává" – közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) vasárnap.

Claire Georges, az Europol szóvivője a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, az uniós szervezet a nemzeti bűnüldöző szervek együttműködésének segítségével a bankjegykiadó automaták robbantással történő kirablásának növekvő tendenciáját állapította meg számos európai országban, köztük főként Németországban, Dél-Európa több országában és a balti államokban.

A pénzautomaták robbantásos kifosztását nemzetközi szinten működő, erre szakosodott bűnszervezetek követik el. A bűnözők egyre gyakrabban használnak rendkívül nagy erejű robbanóanyagokat, amelyek akár az épületek összeomlását is előidézhetik, illetve ártatlan emberek halálát okozhatják – figyelmeztetett.

A szóvivő tájékoztatása szerint a német rendőrség tavaly 287 ilyen esetet regisztrált az azt megelőző évben feljegyzett 268-hoz képest. Annak ellenére történt növekedés, hogy a koronavírus-járvány miatt korlátozták a tagállamok közötti utazást. Ez a szám idén várhatóan tovább nő az országban – tette hozzá.

A holland rendőrség az év első kilenc hónapjában annyi robbantásos kifosztást regisztrált, amennyit az egész előző évben. Az Europol illetékes szóvivője hozzátette, annak ellenére növekedett a holland esetek száma, hogy egyre kevesebb ilyen pénzautomatát üzemeltetnek az országban.

Az Europol egy korábbi tanulmányában a pénzautomaták "fizikai rongálásos" kifosztása eseteinek csökkentésére "a bűnözők zsákmányának megrongálását" javasolta. Az uniós rendőrségi szervezet mindenekelőtt az automatákban tárolt készpénz mennyiségének csökkentését javasolta, valamint a pénz nyomon követhetővé tétele érdekében a bankjegyek megfestését a lopás pillanatában, ami lehetetlenné teszi a bűnözők számára, hogy a pénzt bárhol felhasználják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk