Embercsempész-maffiát buktatott le az osztrák rendőrség

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. május 12.

Bűn

A banda harminchatezer embert juttatott át Magyarországról Ausztriába, 152 millió eurót keresett vele.

Az osztrák rendőrség kiterjedt nemzetközi embercsempészbandát számolt fel, amelynek tagjai több ezer illegális bevándorlót juttattak át Magyarországról Ausztriába – jelentette be csütörtökön az osztrák belügyminisztérium.

A tavaly indított nyomozás eredményeképp összesen 205 embert vettek őrizetbe: 92-t Ausztriában, további 113-at pedig Szlovákiában, Csehországban és Romániában. A hatóságok 80 járművet is lefoglaltak, amelyet az embercsempészethez használtak.

A csempészbanda az eddigi adatok szerint több mint 36 ezer embert juttatott át osztrák területre, és ezzel mintegy 152 millió euró bevételre tett szert.  A bűnszervezet tagjait gyanúsítják egy januári burgenlandi lövöldözéssel, illetve annak a két menekültnek a halálával összefüggésben is, akiket tavaly októberben találtak meg egy kisteherautó rakterében.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb sikerének tekinthető az akció az embercsempészet elleni küzdelemben – mondta el Gerhard Karner belügyminiszter, hozzátéve, hogy a most felszámolt bűnbanda számára az emberéletnek nem volt értéke, csak a pénzszerzésre törekedtek, és brutális maffiamódszereket alkalmaztak.

Tavaly év eleje óta a burgenlandi hatóságok egyre több alkalommal észlelték embercsempészek tevékenységét. Jellemzően furgonokkal szállítottak át egyszerre átlagosan harminc embert Magyarországról Ausztriába a Bécstől délre eső térségbe.

A román rendőrséggel együttműködve megállapították, hogy az osztrák hatóságok számára már ismert, román állampolgárságú, 28 éves Nicu Gavril O. volt a csempészbanda irányítója. A férfi korábban St. Pöltenben már rács mögé került, de 2020 novemberében egy kórházi kezelés alkalmával sikerült megszöknie. Végül múlt héten Romániában vették ismét őrizetbe. A román hatóságok indítanak ellene eljárást, esetleges kiadatásáról később határoznak majd – közölték az osztrák hatóságok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk