Felfüggesztett börtönt ért a barátkeselyű lelövése

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 22.

Bűn

Egy vendégvadász puffantotta le a Bulgáriában jeladóval ellátott, fokozottan védett ragadozómadarat.

A Kisvárdai Járásbíróság elítélte azt a két vadászt, aki két évvel ezelőtt lelőtt egy barátkeselyűt és befogott három másik védett ragadozómadarat egy szabolcsi településen – tájékoztatta a Nyíregyházi Törvényszék szerdán az MTI-t.

 2021 áprilisában az elsőrendű vádlott vendégvadászként, míg a másodrendű vádlott hivatásosként folytatott vadászatot egy szabolcsi településen. Aznap este az elsőrendű vádlott a település külterületén észrevett egy fokozottan védett barátkeselyűt, melyet társa beleegyezésével lelőtt.

A tájékoztatás szerint a lövéstől a madár a helyszínen elpusztult, és amint a vádlottak észrevették, hogy az állaton jeladó van, azt a Tisza partján elrejtették, a tetemet pedig megsemmisítették.

A történetről ebben a cikkben írtunk részletesen:

A fokozottan védett ragadozómadár elejtése azért is nagy blama, mert ezt a barátkeselyűt figyelték. Már az is szenzációszámba ment, hogy Magyarország fölé repült:

Ezenfelül a másodrendű vádlott 2021 júliusa és novembere között csapdákkal további három védett ragadozómadarat fogott be, melyeket elpusztított. A tetemeket kazánban elégette vagy különböző útszakaszok mellett hagyta, mintha az állatok gázolás miatt pusztultak volna el.

A bíróság az elsőrendű vádlottat természetkárosítás bűntette miatt két év próbaidőre felfüggesztett nyolc hónap, míg a másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett természetkárosítás, valamint állatkínzás bűntette miatt halmazati büntetésül három év próbaidőre felfüggesztett egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte.

Emellett a másodrendű, hivatásos vadász vádlottat a Kisvárdai Járásbíróság öt évre eltiltotta a vadászati tevékenység gyakorlásától. Az ítélet az elsőrendű vádlottra nem jogerős.

Jeladóval ellátott, híres védett állatok lelövésében jól teljesítünk, hiszen az Európát bejárt svájci farkast is magyar puskás ember veszejtette el:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk