Barátkeselyűt fotóztak Békés megyében

  • narancs.hu
  • 2021. április 26.

Bionarancs

1932 óta ez a második alkalom, hogy ilyen madarat láttak Magyarországon.

Barátkeselyűt fényképezett Fábián Péter Imre természetfotós a Békés megyei Geszt közelében – tette közzé a Birding Hungary, a magyar terepmadarászok Facebook-oldala.

Ez a madárfaj dögevő, szárnyfesztávolsága elérheti a két és fél, három métert. Fokozottan védett, eszmei értéke negyedmillió forint. Ázsiában, Közép-Spanyolországban,  Bulgáriában és Görögországban fészkel. Magyarországon a 18. században még ugyanígy megtalálható volt, aztán kiszorult, és legutóbb 1932-ben észlelték – illetve néhány napja a Hajdú-Bihar megyei Sáránd mellett. A Birding Hungary szerint az ugyanaz a példány lehetett, amelyet most Geszten láttak, egy csapat réti sassal és egy parlagi sassal észak felé repülni.

A terepmadarászok közleménye szerint nemrég egy bulgáriai visszatelepítési programból származó, fogságban nevelt példány is Magyarországon tartózkodott. Azt, hogy az milyen körülmények között került ide, és mi történt vele, nem derült ki, viszont annak a madárnak megtalálták a jeladóját. Elképzelhető, hogy most azt a visszatelepített madarat sikerült megfigyelni.

A leadkép Fábián Péter Imre felvétele.

Neked ajánljuk