Két éve nem mosakodott, nem fürdött, nem tudott tiszta ruhát váltani

Bűn

Gondozási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 54 éves büntetett előéletű vésztői férfi ellen, aki súlyosan elhanyagolta beteg édesanyját. Az asszony végül kórházba került.

Az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság a próbaidő tartamára rendelje el a férfi pártfogó felügyeletét. A bíróság olyan esetekben rendelhet el pártfogó felügyeletet – más feltételek fennállása mellett –, ha a próbaidő eredményes elteltéhez az elkövető rendszeres figyelemmel kísérése szükséges. 

A férfi és az édesanyja a vádbeli időszakban egy háztartásban éltek Vésztőn, egy családi házban. A lakásuk és az udvara rendkívül elhanyagolt volt, a munkahellyel nem rendelkező férfi nem tartotta tisztán, nem végezte el a szükséges teendőket, karbantartási feladatokat. De a férfi nemcsak a házat hanyagolta el, hanem az édesanyját is. Az idős nő önellátási képessége 80-81 éves korától – 2021 óta – jelentősen csökkent, részben egy elesés, részben az életkora miatt.

Az idős asszony 2023 év elejétől már képtelen volt elhagyni a lakást, a szobáját, az ágyát is alig, nem tudott tisztálkodni, önmagára főzni, székletét, vizeletét nem tudta tartani. Gyengesége miatt képtelen volt arra, hogy vizet vigyen be az udvarról, mivel az otthonában nincs vezetékes víz. Emiatt az idős nő mintegy két éve nem mosakodott, nem fürdött, nem tudott tiszta ruhát váltani. A fia nem gondozta az édesanyját, nem segített neki a tisztálkodásban, az öltözködésben, ezen kívül főtt étellel sem látta el, teljes mértékben elhanyagolta. A kiszáradáson és kóros alultápláltságon kívül a sértett asszony számos betegségben szenvedett. Ám hiába kérte többször a fiát, hogy vigye orvoshoz, a férfi ezt nem tette meg.

Az Alaptörvény szerint a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. A férfi az elesett állapotú, beteges édesanyjával szemben fennálló gondozási kötelezettségét nem teljesítette, ezáltal veszélyeztette a sértett testi épségét, egészségét. Az idős asszony lakossági bejelentés alapján 2023 márciusában került kórházba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk