Ingyenesen hívható telefonszámon bejelentést lehet tenni az illegálisan árult Elf Barról

  • narancs.hu
  • 2022. július 8.

Bűn

Több módon a szülők és a gyerekek figyelmét is felhívják a használat veszélyeire.

Eddig 30 ezer darab illegális Elf Bart foglalt le közös akciókban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH). Utóbbi már 165 millió forint bírságot is kiszabott az illegális termék ügyében – közölte a szervezet elnöke.

Az Elf Bar használat elleni küzdelem jegyében elindították a 1828-as ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöld számot is, amelyen keresztül akár bárki névtelenül is információt közölhet, ha valahol illegális termékértékesítésről szerez tudomást – tette hozzá Biró Marcell.

"Az Elf Bar látszólag veszélytelen. Nincs kellemetlen illata, trendi, gyerekjátékra emlékeztető színes kiszerelése van, és a dobozán feltüntetett gyümölcsök azt a benyomást keltik, mintha valami egészséges dolog lenne. A gyártók leplezetlenül az egészen kicsi, 10–14 éves tinédzsereket célozzák meg ezzel" – magyarázta Biró, aki levélben fordult a megyei jogú városok polgármestereihez, a közterület-felügyelet segítségét kérve, hogy vegyenek részt a közterületi Elf Bar árusítás felszámolásában.

Korábbi cikkünkben megírtuk, mi a baj az Elf Barral, és mit kellene tenni, hogy többet tudjunk róla.

Az SZTFH-elnök mindemellett felkérte a Facebookot és Google-t, illetve a Magyarország területén működő futárcégeket, hogy ne vegyenek részt az illegális termékek reklámozásában, forgalmazásában.

Elmondta, 

több mint 1 millió szülő kapott figyelemfelhívó tájékoztatást a gyermekekre leselkedő veszélyről a KRÉTA rendszeren keresztül.

"Az iskolaszünet alatt tartandó Erzsébet-táborokban közel 30 ezer gyermek figyelmét szeretnénk felhívni az Elf Bar okozta veszélyekre, továbbá a szeptemberi iskolakezdést követően több mint 3500 iskolában, külön osztályfőnöki óra keretében hívjuk fel a figyelmet az ártalmas dohánytermékek fogyasztásának veszélyeire" – közölte a hatóság elnöke.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk