Két év letöltendőre ítélték a hálapénzt keveslő főorvost

  • narancs.hu
  • 2020. július 22.

Bűn

Az ortopéd sebész nemcsak elfogadta a hálapénzt, de volt, hogy nagyobb összeget kért. Sőt, részletfizetést is felajánlott.

A terhelt 2009. és 2013. között az egyik budapesti kórházban ortopéd sebész főorvosként dolgozott. Az orvos a jövedelmének kiegészítése érdekében több betegétől is – az egyébként finanszírozott ellátásért – pénzt kért, vagy a felajánlott hálapénzt kevesellve, nagyobb összeget kért - írja a Fővárosi Főügyészség

Az orvos többek között arra hivatkozott, hogy a felajánlott harmincezer forintot percek alatt elszórakozza a barátaival, illetve az ötvenezer forint kevés, mert ő gépkocsival jár a Balatonról. Volt olyan beteg, akivel előre közölte, hogy mennyibe kerül a műtét, és volt, hogy a műtét után határozta meg, hogy mennyi pénzt tart elfogadhatónak a beavatkozásért. Volt olyan eset, amikor a főorvos felhívta a beteg figyelmét, ne felejtse el, megy még vissza varratszedésre, és egyébként is mástól többet szokott kérni. Előfordult olyan is, hogy egy betegének a részletekben történő fizetés lehetőségét is felajánlotta. Egy másik beteg köszönetképp egy nagyobb értékű könyvet szeretett volna ajándékozni az orvosnak, aki azonban azt visszautasította, egyértelműen utalva arra, hogy a könyv helyett pénzt kér, hiszen a tárgyi ajándékból nem tudja a számára szükséges dolgokat megvenni.

Az elsőfokú bíróság ítéletével a terheltet – kilenc rendbeli, minősített vesztegetés elfogadása miatt – két év letöltendő börtönre ítélte. A másodfokú bíróság enyhébben minősítette a bűncselekményeket, és felfüggesztett büntetést szabott ki. Az ügyészség felülvizsgálati indítványa alapján azonban a Kúria megállapította a súlyosabb bűncselekményeket, és letöltendő börtönbüntetést szabott ki.

A Kúria a terheltet két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta a közügyektől, valamint az orvosi foglalkozás végzésétől is.

Figyelmébe ajánljuk