Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség Vizoviczki ügyében

  • narancs.hu
  • 2020. július 20.

Bűn

A vádhatóság kevesli az első fokon megállapított hét éves börtönbüntetést.

Súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a Vizoviczki-ügyben. A bíróság az ítéletben az ügy 22 vádlottja közül azt a nyolcat találta bűnösnek, akik előzőleg beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyalás jogáról. Az ügyészség három vádlott – köztük az első rendű vádlott Vizoviczki László –esetében jelentett be fellebbezést.

Vizoviczkit  első fokon  július 16-án hivatali vesztegetés, minősített adatokkal visszaélés és más bűncselekmények miatt hét év fegyházra és 108 millió forint pénzbírságra ítélték.

2012-ben azért indult  nyomozás, mert Vizoviczki László, illetve az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságokhoz kötődő emberek hivatalos személyekkel léptek kapcsolatba és pénzért cserébe azt kérték, hogy a hozzájuk köthető szórakozóhelyeken ne történjenek hatósági intézkedések, míg a konkurenciánál igen.

Vizovickira hosszabb tartamú börtönbüntetésért és közügyektől eltiltásért, egy vádlott esetében – a pénzbüntetés mellőzése miatt – pénzbüntetés kiszabásáért, egy további vádlott esetében súlyosabb pénzbüntetés kiszabásáért fellebbezett az ügyészség.

Az ügyben megvádoltak hét volt rendőrtisztet, illetve főtisztet, volt tűzoltó századost, pénzügyőr főhadnagyot, egy önkormányzati köztisztviselőt és egy közegészségügyi felügyelőt. A részítélet a volt tűzoltót és a volt önkormányzati köztisztviselőt érinti.

Az ügynek 14 további vádlottja van, akik nem ismerték be bűnösségüket, az esetükben tovább folytatódik az eljárás, köztük van a Nemzeti Nyomozó Iroda volt főosztályvezetője, illetve volt osztályvezetője, akiknek épp a szervezett bűnözés elleni fellépés lett volna a feladatuk, de volt BRFK-s vezető beosztású rendőr is szerepel a vádlottak közt. Ők az ügyészség szerint akár jóval súlyosabb büntetést is kaphatnak, mint amit Vizoviczki kapott első fokon.

Figyelmébe ajánljuk