Korrupt NAV-os vezető és társai ellen emelt vádat az ügyészség

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 7.

Bűn

A bűnügyi igazgatóságon dolgozó osztályvezető egy könyvelő céggel fogott össze, kenőpénzért kedvezőbb NAV-eljárást és adatszivárogtatást ígértek.

Hét ember, közöttük egy korábbi NAV-vezető emelt vádat a Központi Nyomozó Ügyészség a Fővárosi Törvényszéken, a vádlottaknak bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűnügyek miatt kell felelnie – írja az MTI.

A vádhatóság szerint az egyik vádlott az APEH-nél adóellenőrként, később a NAV-nál különböző beosztásokban - 2018-ig egy regionális bűnügyi igazgatóságon osztályvezetőként - dolgozott, míg a további vádlottak cégek ügyvezetői voltak.

 Az ügy lényege, hogy három vádlott –köztük a NAV-os vezető - 2017 környékén megállapodott abban, hogy egy könyvelő cég ügyfeleinek felajánlják az adóhivatali kapcsolat „szolgáltatásait”: pénzért adatokat adnak ki megbízókat érintő NAV-os eljárásokról, sőt azt is elintézhetik, hogy ezek ezek a vizsgálatok az ügyfelek számára kedvezően alakuljanak. A dealről egy negyedik személy is tudomást szerzett, aki készségesen vállalta, hogy közvetítsen saját vállalkozói köre és a korrupt adóhivatalnok csapata között. Hogy a további három vádlott ki lehet, azt az ügyészség sem részletezi, de vélhetően a kenőpénzt fizető ügyfelek közül kerülhettek ki.

 A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek, hivatali jogviszonya a korábbi osztályvezetőnek már nem áll fenn. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítéljen öt vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást (többnyire milliós nagyságrendben) azon terheltek esetében, akik a bűncselekmények elkövetésével gazdagodtak.

 A nyomozó főügyészség az ügyben tartott házkutatások során az okiratokon, adathordozókon, készpénzen kívül engedély nélkül tartott lőfegyvert, lőszereket és egy hangtompítót is lefoglalt, amely miatt az egyik vádlottat időközben felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélték.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk