Másodjára maradt el a pedofíliával vádolt férfi ítélethirdetése

Bűn

Az ügyészség letöltendő szabadságvesztést kért arra a kötegyáni férfira, akit gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléssel vádolnak, s nemrégiben valószínűleg bűnismétlést követett el. Mégsem helyezték előzetes letartóztatásba és pere, az ítélethirdetés már másodjára maradt el.

„A tárgyaláson betegség miatt nem tudott megjelenni valamennyi olyan eljárási szereplő, akinek a részvétele kötelező, ezért a bíróság a tárgyalás 2021. február 2-ra halasztotta” – válaszolta a Gyulai Törvényszék a Narancs.hu érdeklődésére. Mindez azzal a büntetőperrel kapcsolatos, amelyikben B. M. 70 éves kötegyáni férfit öt rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és két rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészég. Portálunk információja szerint a férfi korábban rendőrként dolgozott a gyulai kapitányságon.

A Gyulai Járásbíróságon folyó büntetőper kimenetelését nem, de megítélését befolyásoló fordulat történt december elején. Ekkor a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság lapunk értesüléséit megerősítve elismerte, hogy a férfi ellen újabb, kiskorúval szembeni szexuális visszaélés gyanúja merült fel. Ha mindez igaznak bizonyul, akkor a szabadlábon lévő, de bűnügyi felügyelet álló férfinál megvalósul a bűnismétlődés. Súlyos, gyógyíthatatlan betegségére hivatkozva azonban a Gyulai Járási Ügyészség nem kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását, elegendőnek tartotta a már meglévő bűnügyi felügyelet fenntartását.

A Békés Megyei Főügyészség kérdésünkre közölte, a jelenleg is tartó, kiskorúak személyiségi joga védelme érdekében zárt tárgyaláson folyó büntetőperben beismerés esetén is végrehajtandó börtönbüntetést kért a vádlottra. Egyúttal azt, hogy határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült mintegy félmilliós bűnügyi költség megfizetésére.

A Gyulai Járásbíróságon folyó büntetőper menete némiképp rendhagyó. Mind a novemberre kitűzött tárgyalás, mind a december 15-re beállított tárgyalás elmaradt. Az előbbi előre nem látható technikai problémák, míg a mostani az eljárásban részt vevő személyek betegsége miatt. Így az első fokú ítélet februárban várható. A fejleményeket értetlenül szemlélik a kötegyániak, hiszen nap, mint nap megjelenik a román határ melletti faluban a vádlott.

Figyelmébe ajánljuk