Bige László házi őrizetbe került

  • narancs.hu
  • 2020. december 17.

Bűn

A nyíregyházi bíróság nem tartotta megalapozottnak a szökés veszélyét.

Gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb emberét – írtuk meg tegnap. Az elsősorban műtrágyagyártásból meggazdagódó nagyváradi születésű vállalkozót kedden vették őrizetbe, miután házkutatást is tartottak nála.

Csütörtökön a Nyíregyházi Járásbíróság elrendelte a vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított cégvezető bűnügyi felügyeletét. Az erről szóló közlemény felidézte, hogy az ügyészség indítványa szerint a gyanúsított többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója egy mezőgazdasági termékeket előállító cégnek. 2011-2018 között utasítására a cég által gyártott termékek egy részét valótlanul selejtesnek minősítették és leértékelt áron adták el kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedő cégében a gyanúsított szintén résztulajdonos. Ezután a kereskedők az értékcsökkentett termékeket piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették.

Az ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta, arra hivatkozva, hogy kiemelkedően súlyos – 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – bűncselekmény miatt folyik eljárás vele szemben,

így fennáll a veszélye annak, hogy szabadlábra helyezése esetén a nyomozóhatóság elől elszökne vagy elrejtőzne. A bíróság azonban ezt nem tartotta megalapozottnak. A bűnügyi felügyeletet, tehát a házi őrizetet 2021. április 17-ig rendelte el a bíróság. Az ügy többi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet.

A bírósági végzés nem végleges, az ügyész letartóztatás elrendelése érdekében, a gyanúsított és védője szabadlábra helyezés érdekében jelentett be fellebbezést - tudatta a törvényszék közleményben.

Bige László őrizetbe vételéről a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. szerdán adott ki közleményt, melyben azt állítják, „a vádak alaptalanok”, illetve a Bige Lászlót és a társaságot érintő intézkedések igazságtalanok, és azoknak „nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása”.

A Bige László elleni támadásokkal korábban részletesebben is foglalkoztunk.

Figyelmébe ajánljuk