Meghaladja a 15 milliárd forintos kárértéket a pünkösdi egyházhoz kötődő költségvetési csalás

Bűn

A Magyar Pünkösdi Egyház intézményei ellen folyó eljárás szintet lépett azzal, hogy a bűnszervezetben, különösen nagyértékre elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettében folyó nyomozás a károkozás mértékét az eddigi 8 milliárd forintról 15 milliárd fölé helyezte.

 

Mindezt a Békés Vármegyei Főügyészség válaszolta lapunk kérdésére, miután legutóbbi, az egyháznál történt pénzügyi visszaéléseket tárgyaló cikkünk nyomán több, egymástól független megkeresést kaptunk az üggel kapcsolatban. Havrán Ákos főügyészhelyettes azt írta érdeklődésünkre: „Az eddigi gyanúsítások során közölt bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege meghaladja a 15 milliárd forintot.”

A Magyar Narancs előző heti számában megjelent összefoglaló írásunkban egyebek mellett azzal foglalkoztunk, hogy a nyomozóhatóság már öt évvel ezelőtt, 2018-ban kiterjedt kapcsolati hálót állított össze, amely a (bűn)szervezet felépítését ábrázolja. Az ágrajz kiterjedt és átfogó nyomozásra utal. Feltünteti az ügy középpontjában lévő Közösségi Missziót (KM), az MPE legnagyobb, békéscsabai központú intézményét éppúgy, mint az MPE egyháztanácsát, elnökségét, a belső egyházi személyként nyilvántartott Benefícium Központot, a Segítő Szolgálatot, az Adventumot, a Pro Benét, az Aequitast, a Talentumot, az MPE Diakonosz Támogató és Szolgáltató Központot, az Agapé Szolgálatot, a Humán Szolgáltató Központot, az Élim Missziót és a Jószolgálati Központot, valamint a köztük lévő kapcsolatok sokrétű rendszerét. De megtalálható a KM-hez tartozó és a gyanús pénzmozgásokban fontos szerepet játszó Szocnet Kft. és a Simonka György egykori fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségi köréhez tartozó Magyar Termés TÉSZ Kft. is. 

Hírül adtuk azt is, hogy a KM két ügyvezetője, dr. V. György és dr. V. Károly már 2022 áprilisa, azaz 500 napja letartóztatásban van. Ám nemrégen derült ki, hogy békéscsabai és eleki otthonaikban a nyomozók már 2021 novemberében házkutatást tartottak. Ehhez bírói engedélyre volt szükség, ami pedig azt feltételezi, hogy akkorra sok bizonyíték gyűlt össze a két ügyvezető ellen. Mindketten egyébként a házkutatás és a 2022. áprilisi letartóztatás közben sikerrel kérték felvételüket a Fidesz-MPSZ békéscsabai szervezetébe. 

A nyomozás felügyeletét ellátó főügyészségen az iránt is érdeklődtünk, hogy az ügyben már többször meghosszabbított letartóztatás most aktuális dátuma meddig tart, egyben azt is tudakoltuk, meddig tarthat a nyomozás és meddig hosszabbítható meg. A vádhatóság illetékese válaszában leírta, hogy a Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírójának a legutóbbi döntésével október 22-ig hosszabbította meg a gyanúsítottak letartóztatását. A nyomozás határideje az ügyben megtörtént első gyanúsítotti kihallgatásra, 2021 novemberére tekintettel 2023. november 29-e, amely hat hónappal hosszabbítható meg. Ez azt jelenti, hogy az immár több mint 15 milliárd forintos kárértékűre dagadt ügyben 2024. május végéig vádat kell emelni a gyanúsítottak ellen, vagy meg kell szüntetni az eljárást. A letartóztatottak mellett más, szabadlábon védekező gyanúsítottjai is vannak az eljárásnak, és az sem zárható ki, hogy az adónyomozók a későbbiekben mással is közlik a gyanúsítást.

Friss hír az is: arra bukkantunk a cégnyilvántartási rendszerben, hogy a békéscsabai Közösségi Misszió hosszú idő óta rácsok mögött lévő két ügyvezetőjének egyik cége, a Pro Civitate Szolgáltató Bt. végelszámolás alatt van. Mindez aligha meglepő, hiszen tulajdonosai immár másfél éve letartóztatásban vannak. A teljességhez hozzátartozik, hogy a betéti társaság ez előtt is tetszhalott állapotban volt, ugyanis négy évre visszamenően nulla forint éves bevételt „ért el”.

Lapunk pünkösdi egyházzal foglalkozó valamennyi cikke ide kattintva érhető el.

(Címlapképünkön: az MPE új elnöksége és Pataky Albert előző elnök 〈j〉)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk