Az év elején belépett a Fideszbe a Magyar Pünkösdi Egyház szervezetének két letartóztatott vezetője

Bűn

Három hónappal hosszabbították meg a békéscsabai Közösségi Misszió két ügyvezetőjének előzetes letartóztatását, emellett jelentős vagyonlefoglalást foganatosítottak a nyomozóhatóságok. Lekapcsolásuk előtti hónapokban dr. V. Gy. és dr. V. K. belépett a Fideszbe.

Augusztus 22-ig meghosszabbította a Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírája a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó, békéscsabai központú Közösségi Misszió ügyvezetői, dr. V. Gy. és dr. V. K. előzetes letartóztatását – értesült portálunk. A két vezetőt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette, különösen jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják. A pontosan nem tudni mekkora, de az 500 millió forintos kárértéket meghaladó bűncselekmény gyanújában a rács mögé helyezett gyanúsítottak védői fellebbeztek a hosszabbítás ellen.

Korábban, a Gyulai Törvényszék kérdésünkre adott válasza alapján megírtuk, hogy a nyomozás elsődlegesen nem dr. V. Gy. és dr. V. K. ellen indult meg, hanem egy bizonyos, eddig nem azonosított K. L. ellen. Ennek nyomán kerültek előbb képbe, majd letartóztatásba a Közösségi Misszió vezetői. A büntetőügyben áprilisban elrendelt letartóztatásról elsőként a Narancs.hu számolt be. 

Lapunk az üggyel kapcsolatban egy másik információhoz is hozzájutott, amivel összefüggésben Herczeg Tamást, a Fidesz békéscsabai országgyűlési képviselőjét kérdeztük. Az iránt érdeklődtünk, megfelel-e a valóságnak, hogy dr. V. Gy.-vel és dr. V. K.-val még az elmúlt év novemberében vagy decemberében szűk körben találkozott, és valamikor az év elején, egyesek szerint februárban, a két ügyvezető belépett a Fideszbe. „Miért érdekes ez?” – kérdezett vissza a Narancs.hu érdeklődésére írásban nem, csak telefonos próbálkozásunkra szóban válaszoló Herczeg Tamás. A képviselő egyben a Fidesz Békés megyei területi választmányának elnöke.

„Nem tudom visszaidézni, hogy az elmúlt egy évben ki mindenkivel találkoztam, de azt meg tudom erősíteni, hogy az elmúlt időszakban a két monogrammal jelölt férfit felvettük a Fidesz soraiba”

– erősítette meg információnkat a kormánypárti békéscsabai parlamenti képviselő. „Mint mindenki más hasonló ügyben, esetükben is érvényes az ártatlanság vélelme” – tette hozzá Herczeg.

Azt az információnkat pedig Havrán Ákos Békés megyei főügyészhelyettes, sajtószóvivő támasztotta alá, hogy a két vezető ügyében folyó büntetőeljárásban jelentős vagyonlegfoglalások történtek a mögöttünk hagyott hetekben. Több, legalább tízmilliós értékű terepjárókról, medencés, nagyértékű ingatlanokról és nagyobb összegű készpénzről beszélnek nem hivatalos forrásaink. „A büntetőügyekben eljáró hatóságok a vagyont generáló bűncselekmények miatt indult büntetőügyekben elsődleges feladatuknak tekintik a bűncselekménnyel szerzett vagyon elvonása érdekében annak lefoglalását, zár alá vételét. Így jelen ügyben is sor került vagyont biztosító kényszerintézkedések elrendelésére” – válaszolta erre irányuló kérdésünkre Havrán Ákos.

A békéscsabai Közösségi Misszió intézményszervezetéhez közel álló forrásaink meg nem erősített információi szerint éppen a két ügyvezető gyors és nagymérvű vagyongyarapodása is szerepet játszhatott abban, hogy a nyomozóhatóság egy pont után léptek az ügyben.

Hetekkel ezelőtt megkerestük a Magyar Pünkösdi Egyház vezetését és azt kérdeztük: milyen konkrét információkkal rendelkezik a Magyar Pünkösdi Egyház a békéscsabai Közösségi Misszió vezetői elleni büntetőeljárásról, pontosan milyen visszaélések ügyében vizsgálódnak a hatóságok. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a gyanúsításban felmerült bűncselekmények mióta folyhatnak, hogyan valósultak meg és mekkora kárt okozhattak a költségvetésnek, mit jelent ebben a konkrét esetben a jelentős értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzmosás bűntette. Szintén megkérdeztük, miért nem működtek a Magyar Pünkösdi Egyház belső ellenőrzési mechanizmusai ebben a konkrét ügyben, illetve terheli-e bármilyen felelősség vagy mulasztás az ügyben az egyházat. Kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Nemrégiben a 24.hu írta meg, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház 230 millió forintja is odaveszett Simonka György volt fideszes képviselő és jelenleg is a vádlottak padján ülő egykori politikus volt cégében. A felekezethez tartozó Segítő Szolgálat még 2017-ben nyújtotta a jelentős összegű kölcsönt a mára felszámolás alatt álló Paprikakert TÉSZ Kft.-nek, ám jóideje hiába követeli vissza a pénzt.

(Címlapképünkön a Magyar Pünkösdi Egyház budapesti központja)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk