Milyen jövő vár a pünkösdi egyházra?

A gyanúsítások árnyékában

Belpol

Ötszáz napja van előzetes letartóztatásban a Magyar Pünkösdi Egyház (MPE) legnagyobb intézményének két volt vezetője üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás gyanúja miatt. A kárérték 8 milliárd forint. A kisegyház új elnöke szerint az ügyvezetők mindenkit megtévesztettek. A kormányzat felső köreiben évekkel ezelőtt tudták, hogy baj van.

„Ne úgy képzeljük el, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi nyomozói a 2012 óta bevett egyházként működő Magyar Pünkösdi Egyház ellen kezdtek vizsgálódni. Az állami normatívák felhasználásának elképesztő arányú emelkedése szúrt elsőként szemet. Ez sok esetben a szociális étkeztetéshez és a gyanú szerint az erősen kozmetikázott létszámokhoz kapcsolódott. Innen szivattyúzták ki a milliárdokat. Ahogy kezdték felgöngyölíteni a szálakat, úgy akadtak bele egyre többször az MPE-be vagy annak valamelyik intézményébe. Ekkor körvonalazódott, hogy itt egy összehangolt és kiterjedt visszaélés-sorozatról lehet szó” – mondta lapunknak egy a kisegyházhoz közeli forrásunk. 2018-ra annyi adat, információ és bizonyíték gyűlt össze, hogy hivatalosan is megindították a fedett, mindenre kiterjedő nyomozást. A gyanúsításhoz szükséges elegendő számú és súlyú bizonyíték birtokában a nyomozó hatóság összehangolt akció keretében 2022 áprilisában őrizetbe vette az MPE legnagyobb intézménye, a békéscsabai központú Közösségi Misszió (KM) két ügyvezetőjét, dr. V. Gy.-t és dr. V. K.-t. Letartóztatásuk másfél év után, máig is fennáll.

Az őrizetbe vétel és a letartóztatás előtt csaknem fél évvel, 2021 novemberében házkutatást tartottak a két békéscsabai ügyvezetőnél, Békéscsabán. Mindezt az egyik érintett, a Közösségi Misszió ügyvezetője, dr. V. Gy. erősítette meg a Békés Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetből írt, idén március közepén keltezett levelében. A börtönből írt nyolcoldalas levelet bár forráskritikával kell kezelni, igen informatív. Megírása nem független attól, hogy a tavaly áprilisban kirobbant botrány nyomán 2023 januárjában lemondott egyházvezetés helyére új vezetőtestületet választottak (lásd: A szent kézigránát, Magyar Narancs, 2023. április 12.). A levéllel befolyásolni szerette volna a voksolást, másrészt több lemondott egyházi vezetőt személy szerint megszólítva, konkrétan reflektált büntetőügyekben tett tanúvallomásukra. A börtönből írt levél több állítása vádnak is beillik, s jól mutatja a védekezés csapásirányát. V. Gy. tagadta az MPE azon hivatalos álláspontját, hogy a KM két ügyvezetője a saját szakállára, az egyházvezetés tudta nélkül hajtotta volna végre pénzügyi akcióit. „Az Önök utasítási, iránymutatásai alapján végeztük munkánkat. Önök tisztában voltak intézménystruktúránkkal, szerződéseinkkel, szabályzatainkkal” – írta a volt ügyvezető.

A 2021. novemberi házkutatás és a 2022. áprilisi letartóztatás közötti időben V. Gy. és V. K. felvételét kérte a Fidesz békéscsabai csoportjába. Alighanem védelmet reméltek. Hiába.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk