Megjelent a nyilvánosság előtt a hetekkel ezelőtt eltűnt kínai teniszező, Peng Suaj

  • narancs.hu
  • 2021. november 21.

Bűn

Azután tűnt el, hogy szexuális zaklatással vádolta meg a korábbi miniszterelnök-helyettest.

Ismét megjelent a nyilvánosság előtt Peng Suaj kínai teniszező, akit hetek óta eltűntként kezeltek.

A 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes játékos egy pekingi ifjúsági tornán jelent meg. A videón az látható, amint a pálya mellett állva integet és teniszlabdákat ír alá a gyerekek számára.

A rövid, alig félperces videót a Global Times - ami a kínai állami médiaszervezet része - főszerkesztője osztotta meg Twitter-oldalán, és szombaton is ő közölte a világhálón, hogy a teniszező biztonságban van, otthonában tartózkodik, jól van, és hamarosan megjelenik a nyilvánosság előtt, hogy eloszlassa az aggodalmakat.

Peng Suajról azóta nem volt hír, hogy közösségi oldalán egy november 2-i bejegyzésben szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest. A posztot fél órával a megjelenése után eltávolították, Peng pedig azóta nem adott életjelet magáról. A kínai sportági szövetség és a kormány sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos vélemények megjelenését.

Amint azt a BBC írja, ez már a harmadik videó, amit a Global Times főszerkesztője posztol a teniszezőről a Twitter-oldalán, az előző kettőn például az látható, ahogy Peng az edzőjével és a barátaival vacsorázik egy étteremben.

A női tenisztornákat szervező Women’s Tennis Association (WTA) szóvivője a videók láttán a Reutersnek azt mondta, hogy ezek a képek elégtelen bizonyítékok, nem támasztják alá, hogy Peng biztonságban és jól van, és továbbra sem oszlatják el a kétségeket Peng helyzetével kapcsolatban.

Időközben a brit külügyminisztérium is kiadott egy közleményt, amiben kiemelik, hogy továbbra is aggódnak Peng holléte és biztonsága miatt és arra kérik Kínát, hogy sürgősen szolgáltasson megbízható bizonyítékokat arról, hogy Peng hol tartózkodik és bizonságban van-e.

Peng váratlan és hosszan tartó eltűnése miatt politikusok és teniszezők a világ különböző részéről adtak hangot aggodalmuknak, a WTA pedig bejelentette: kész valamennyi versenyét elhozni Kínából, amennyiben nem kap megnyugtató választ a játékossal kapcsolatban.

Bár pozitívum, hogy láthatjuk őt, de továbbra sem világos, hogy szabad-e, és képes-e önálló döntéseket hozni és cselekedni, kényszer vagy külső beavatkozás nélkül. Ez a videó önmagában nem elégséges. A Kínával való kapcsolatunk válaszúthoz ért

- szögezte le Steve Simon, a WTA elnök-vezérigazgatója szombaton, a legfrissebb videó nyilvánosságra kerülése után.

A kínai kormánypárt továbbra sem közölte, hogy vizsgálja-e, mi történt Peng és a 75 éves Kao-li között. Utóbbi 2018-ban szinte teljesen eltűnt a közéletből. A múlt héten az állami televízióban elhangzott ugyan egy Pengnek tulajdonított angol nyelvű nyilatkozat, amiben visszavonta korábbi vádjait, de azt továbbra sem lehet tudni, hogy Peng milyen nyomás hatására tette azt a nyilatkozatát.

(MTI, BBC, Reuters)

Címlapkép: Peng Suaj a lengyel Agnieszka Radwanska ellen játszik az Indian Wells-i teniszverseny női egyesében 2017. március 13-án. (MTI/EPA/Paul Buck)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk