Minneapolis 27 millió dollárnyi kártérítést fizet George Floyd családjának

  • narancs.hu
  • 2021. március 13.

Bűn

Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, mindegyiküket elbocsátották és vádat emeltek ellenük.

Minneapolis városa pénteken beleegyezett abba, hogy 27 millió dollárt - több mint 8 milliárd forintot - fizet George Floyd családjának kártérítésként, amiért a fekete férfi tavaly május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette.

A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr - Derek Chauvin - kilenc percen át térdelt a nyakán. Ahogy azt mi is megírtuk, a fegyvertelen férfire azután hívták ki a minneapolisi rendőrséget, hogy a közeli kis boltban hamisnak tűnő húszdolláros bankjeggyel fizetett. A kamerafelvételek tanúsága szerint Floyd nem akadályozta az intézkedést, mégis több mint nyolc percen át a földön tartották – egészen a mentők kiérkezéséig, amikor már eszméletlenül feküdt. Egy órán belül halott volt, az újabb rendőri túlkapást dokumentáló videó nyomán pedig az utóbbi évtizedekben látottaknál jóval kiterjedtebb tüntetéssorozat és erőszakhullám kezdődött szerte az Egyesült Államokban.

Minneapolis város tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel.

Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, mindegyiküket elbocsátották és vádat emeltek ellenük. Chauvin pere e hét hétfőn kezdődött, három kollégája csak augusztusban áll bíróság elé.

Figyelmébe ajánljuk